FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Vlahe Bogišića "Nedovršeni Europljani"

ZAGREB, 15. studenoga 2005. (Hina) - "Nedovršeni Europljani" naziv jeknjige Vlahe Bogišića koja je predstavljena danas u okviru Drugih danaosječkoga Ogranka Matice hrvatske (MH).
ZAGREB, 15. studenoga 2005. (Hina) - "Nedovršeni Europljani" naziv je knjige Vlahe Bogišića koja je predstavljena danas u okviru Drugih dana osječkoga Ogranka Matice hrvatske (MH).

Knjiga se sastoji od četiriju cjelina - "Sette bandiere", dijelovi koje su izlazili u "Vjesniku" od 1999. do 2000. Slijedi "Dubrovnik na Dravi" objavljivan u "Glasu Slavonije" od 2001. do 2002., "Deset Matičinih pitanja za hrvatsku Europu" iz časopisa "Kolo" iz 2004. te kolumna "Balkan-prolaz" objavljenih u "Vjesniku" od 2004. do 2005.

Potpredsjednik Matice hrvatske i glavni urednik časopisa "Kolo" Vlaho Bogišić pokrenuo je prije dvije godine posebnim brojem toga časopisa raspravu o ulozi MH u hrvatskom društvu, s obzirom na europski kontekst i suvremene inicijative. Knjiga je nastavak problematizacije toga kulturnog i društvenog pitanja i jedan je od rijetkih publicističkih prinosa u razdoblju hrvatsko - europskih dijaloga, istikanula je u povodu izlaska knjige Helena Sablić-Tomić, predsjednica osječkoga Ogranka MH, koji je objavio knjigu.

Po autorovim riječima knjiga se bavi zanimljivom i dalekosežnom zamjenom teza i demistificiranjem predodžbe u javnosti da je Hrvatska u socijalno nepovoljnu položaju u usporedbi s Europom, ali da je zato u kulturnoj prednosti. Bogišić tvrdi da je situacija zapravo obrnuta, jer su plaće u Hrvatskoj iznad prosjeka u usporedbi sa zemljama koje su zadnjih godina primane u EU te da Hrvatska nikako nije u "nadkulturnoj" poziciji pred drugim zemljama.

Tumačeći metaforu naslova knjige, Bogišić je rekao kako nedovršenost upućuje na način mišljenja koji je Europu uvijek vukao naprijed.

Bogišić se osvrnuo na Matičin položaj danas i u budućnosti, ocijenivši kako ona kao oblik društva ili građanska inicijativa može biti "muzej vrijednosti ili nastaviti kulturno poslanje kakvo je imala u povijesti".

Predsjednica osječkoga Ogranka MH Helena Sablić-Tomić predstavila je program Dana Ogranka, ocijenivši kako se Matica otvara novim sadržajima u prijelaznom razdoblju. Danima, koji su otvoreni 14. i traju do 19. studenoga, prevladavaju radionice, predavanja, predstavljanja i tribine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙