FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno treće izdanje "Povijesti Splita" Grge Novaka

SPLIT, 30. studenoga 2005.(Hina) - U Muzeju grada Splita predstavljenoje danas treće, trosveščano, izdanje "Povijesti Splita" Grge Novaka,autora 30-ak knjiga o Dalmaciji, u nakladi splitske kuće "Škune".
SPLIT, 30. studenoga 2005.(Hina) - U Muzeju grada Splita predstavljeno je danas treće, trosveščano, izdanje "Povijesti Splita" Grge Novaka, autora 30-ak knjiga o Dalmaciji, u nakladi splitske kuće "Škune".

Riječ je o vrsnu djelu jednoga od najpoznatijih hrvatskih povjesničara i arheologa, pisanu tečnim jezikom prihvatljivim najširem čitateljskom krugu, istaknuo je na predstavljanju knjige predsjednik splitskoga Književnog kruga akademik Nenad Cambi.

Knjiga obuhvaća povijest Splita od nastanka do 1882. utemeljenu na arhivskoj građi, drugoj literaturi i autorovim istraživanjima.

"Povijest Splita" nudi bogat izvor podataka današnjim povjesničarima, jer je splitski arhiv, kojim se autor služio kad je pisao knjigu, uništen u Drugom svjetskom ratu, podsjetio je pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Joško Belamarić. Stoga je, dodao je, Novakova knjiga uzbudljivo štivo, puno povijesnih podataka, ali i povijesna čitanka - živ arhiv grada Splita.

Prvi je svezak knjige u nakladi Matice hrvatske prvi put objavio 1957., a treći 1965.

Obnovljeno izdanje, u četiri sveska, objavljeno je 1978. u nakladi Čakavskog sabora.

Budući da je ta izdanja "Povijesti Splita" danas gotovo nemoguće nabaviti, izdavači su osjetili potrebu ponovno je približiti čitateljima koji se nikad nisu prestali zanimati za nju.

Povjesničar Duško Kečkemet najavio je na predstavljanju kako bi do kraja ove godine iz tiska, također u izdanju "Škune", trebao izići i njegov pregled splitskih zbivanja od 1882., kad završava Novakova knjiga, do danas. Ta će knjiga biti bogato opremljena starim fotografijama Splita.

Povjesničar i arheolog Grga Novak (Hvar 1888. - Zagreb 1978.), kako su naglasili predstavljači, svojim je djelima podigao sam sebi spomenik.

Osim "Povijesti Splita napisao je "Prošlost Dalmacije", monografiju "Prethistorijski Hvar", zatim knjige "Hvar kroz stoljeća", "Naše more", monografije o Šibeniku za vrijeme mletačke vlasti, o najranijoj povijesti Dubrovnika, o borbi Dubrovnika za slobodu potkraj 17. stoljeća, o borbi Dalmacije za sjedinjenje s Hrvatskom. Uredio je pet knjiga izvješća mletačkih providura iz Dalmacije, napisao prikaz egipatske povijesti, sintezu o grčkim kolonijama na Jadranu, Židovima u Splitu, o topografiji rimske pokrajine Dalmacije, o Splitu Marulićeva doba i mnoge druge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙