FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Hrvatski iseljenici i integracija RH u EU"

ZAGREB, 30. studenoga 2005. (Hina) - Knjiga "Hrvatski iseljenici iintegracija Republike Hrvatske u EU" Ranka Radoša, koja je danaspredstavljena u Hrvatskoj matici iseljenika, donosi dokumentiraniprikaz zapošljavanja radnika iz Hrvatske u zapadnoeuropskim zemljama,od polovice 60-ih.
ZAGREB, 30. studenoga 2005. (Hina) - Knjiga "Hrvatski iseljenici i integracija Republike Hrvatske u EU" Ranka Radoša, koja je danas predstavljena u Hrvatskoj matici iseljenika, donosi dokumentirani prikaz zapošljavanja radnika iz Hrvatske u zapadnoeuropskim zemljama, od polovice 60-ih.

Kako je istaknuo recenzent akademik Zvonimir Baletić, autor dokazuje da je zapošljavanje radnika s prostora Hrvatske imalo dvostrano pozitivan utjecaj na odnose Hrvata prema zapadnoeuropskim zemljama, kao i na odnose tih zemalja prema hrvatskoj imigraciji, što je došlo do izražaja i u bilateralnim odnosima s pojedinim zemljama i europskim organizacijama.

Radoš u knjizi (191 str.) u sedam cjelina analizira: seljenja radnika u Europi, društveno, gospodarsko i demografske prilike u Hrvatskoj do 1990., strukturna i dinamička obilježja odlaska Hrvata, posljedice i učinke odlaska na rad u inozemstvo iz Hrvatske, probleme hrvatskih radnika u zemljama zaposlenja, ulogu hrvatskih Katoličkih misija u iseljeništvu te seljenje kao čimbenik međudržavnih odnosa.

U zaglavku knjige napominje kako iseljavanje radnika iz Hrvatske prema Europskoj uniji nije nikada prestalo. Sada u iseljeništvo odlaze uglavnom visokokvalificirani i stručni radnici, navodi autor, dodajući kako Hrvatska mora biti spremna rješavati otvorena pitanja koja će izazvati odlazak tih radnika.

Knjiga "Hrvatski iseljenici i integracija Republike Hrvatske u EU", koju je izdala Hrvatska matica iseljenika, u suradnju sa zagrebačkim Dokumentacijsko-informacijskim središtem, prerađeni je autorov magistarski rad koji je obranio na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙