FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZIK: Sigurnost informacija u Hrvatskoj na niskoj razini

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Odjel za informacijsku sigurnostZavoda za ispitivanje kvalitete (ZIK) objavio je početak distribucijelokaliziranih međunarodnih normi ISO 27001 i ISO 17799, a nove verzijeovih u svijetu najraširenijih normi za informacijsku sigurnost prvi suput prevedene na hrvatski jezik, objavili su danas iz te tvrtke.
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Odjel za informacijsku sigurnost Zavoda za ispitivanje kvalitete (ZIK) objavio je početak distribucije lokaliziranih međunarodnih normi ISO 27001 i ISO 17799, a nove verzije ovih u svijetu najraširenijih normi za informacijsku sigurnost prvi su put prevedene na hrvatski jezik, objavili su danas iz te tvrtke.

Svrha normi je uvođenje sustava informacijske sigurnosti u javnom i privatnom poslovnom sektoru kao prevencije od gubitka, oštećenja i zloporabe povjerljivih informacija, kažu u toj tvrtki.

Podsjećaju da je sigurnost informacija u Hrvatskoj na niskoj razini, te da će na svom putu u EU Hrvatska morati usvojiti direktive koje se odnose na poštivanje pravila informacijskog društva, od čega se veliki dio odnosi na informacijsku sigurnost.

Problemi i rizici koji proizlaze iz nepoštivanja pravila informacijske sigurnosti svakodnevno izazivaju sve veće i veće štete u svim gospodarskim granama, javnim ustanovama i državnoj upravi, a osnovni problem je što je svijest o postojanju ovih rizika vrlo niska, smatra Stanko Cerin, direktor Odjela za informacijsku sigurnost Zavoda za ispitivanje kvalitete.

Hrvatska je kao i sve zemlje u svijetu izložena riziku od raznih vrsta zloporaba povjerljivih informacija, ali su naše organizacije sklonije gašenju vatre umjesto njenom sprečavanju, a postoje brojni primjeri nepovratno izgubljenih ključnih poslovnih informacija jer tvrtke nisu imale uvedene i testirane planove kontinuiteta poslovanja i planove oporavka od katastrofe, koji čine samo jedan dio ovih normi, naglašava Cerin.

ISO 17799 daje smjernice za implementaciju ISO 27001, najvažnije norme za sustave upravljanja sigurnošću informacija. Ispunjavanjem zahtjeva ove norme podiže se razina sigurnosti u smislu zaštite od velikog broja prijetnji kao što su neovlašteni pristup korporativnim mrežama, gubitak povjerljivih informacija, upada u on-line sustave bankarstva, hakerske aktivnosti, odavanje povjerljivih informacija konkurenciji, prisluškivanje, problemi s virusima itd. Bankovni sektor u RH je među prvima prepoznao ovaj problem jer su njihove informacije direktno vezane uz novac, te su vrlo rano usvojili norme o informacijskoj sigurnosti.

Dok su u Hrvatskoj za sad certificirane dvije tvrtke, najveći broj tvrtki i državnih tijela certificiranih po normi ISO 27001 nalazi se u Japanu (1.080 organizacija), zatim slijede Velika Britanija (215) koja je i originator norme (prije nego je usvojen kao međunarodna norma ISO 27001 ova je norma bila poznata pod imenom BS 7799-2, a ISO 17799 je proizašao iz britanske norme BS 7799-1), Indija (131) te druge zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙