FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

ZAGREB/BRUXELLES - Screening, provjera usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, počinje u ponedjeljak u Bruxellesu za - jedno od najopsežnijih i najtežih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU-u - poglavlje poljoprivreda i ruralni razvoj. Cijeli tjedan trajat će u Bruxellesu sastanaci stotinjak hrvatskih stručnjaka i pregovarača za to poglavlje i predstavnika Europske komisije koji će im objašnjavati europsku pravnu stečevinu vezanu uz poljoprivredu i ruralni razvoj. Riječ je o prvoj fazi screeninga za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, tzv. eksplanatornom sastanku, na kojem uz hrvatske sudjeluju i turski pregovarači. Uz to Hrvatska će u ponedjeljak u Bruxellesu u drugoj fazi screeninga za poglavlje tržišnog natjecanja Europskoj komisiji predstaviti u čemu se hrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europskog na tom području.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić putuje u utorak u dvodnevni službeni posjet Turskoj, gdje će se susresti s najvišim dužnosnicima te zemlje i otvoriti Počasni konzulat Republike Hrvatske u gradu Izmiru. Hrvatski predsjednik u utorak će u turskoj prijestolnici Ankari razgovarati s turskim kolegom Ahmetom Necdetom Sezerom, koji je posjetio Zagreb u srpnju 2003. godine. Nakon razgovora u četiri oka i susreta službenih izaslanstava, dvojica čelnika prisustvovat će potpisivanju sporazuma između Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i turske banke Turk Eximbank.

MOSKVA - Četrnaest je osoba poginulo kad se srušio krov iznad bazena u sjevernoj Rusiji, javio je u ponedjeljak Itar-Tass. Deset poginulih bila su djeca, jedanaest je osoba ozlijeđeno, od kojih neki teško, a spasilačka služba još traga za stradalima, priopćili su službeni izvori u gradu Čusovoj na Uralu, 2000 km sjeveroistočno od Moskve. Uzrok rušenja nije poznat, a krov u trenutku rušenja nije bio opterećen debelim slojem snijega, rekao je glasnogovornik vlade. Betonski krov zgrade izgrađene devedesetih puknuo je i pao u bazen u kojemu je trenutačno bilo 30 plivača.

LJUBLJANA - SAD se protive bilo kakvoj podjeli Kosova, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka zamjenik američke državne tajnice Nicholas Burns koji vodi američko izaslanstvo na sastanku vijeća ministara zemalja OESS-a koje u ponedjeljak počinje u Ljubljani. Protivimo se bilo kakvim promjenama kosovskih granica i bilo kakvim promjenama granica na cijelom Balkanu, rekao je Burns, dodajući da SAD podržavaju misiju posebnog izaslanika UN-a Martija Ahtisaarija. Na pitanje kako bi Slovenija i Hrvatska po njegovu mišljenju mogle riješiti "granične nesporazume", Burns je izjavio da bi se moglo pretpostaviti da će one same riješiti to pitanje te da je tako najbolje jer je riječ o osjetljivim pitanjima.

KABUL - U napadu bombom na američki konvoj u južnom Afganistanu ozlijeđena su tri američka vojnika, izvijestili su u ponedjeljak vojni izvori. Napad se dogodio u nedjelju u blizini Dai Chopana u provinciji Zabul. Ranjeni vojnici u stabilnom su stanju, rekao je izvor. Istog dana, u samoubilačkom napadu u Kandaharu ubijen je jedan afganistanski civil i ozlijeđen jedan američki vojnik. U drugom slučaju, ozlijeđeno je petoro američkih vojnika pri otežanom slijetanju helikopterom tijekom sukoba s talibanskim gerilcima.

ASTANA - Dosadašnji kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev pobjednik je predsjedničkih izbora koje je osvojio s čak 91,01 posto glasova, prema službenim rezultatima što ih je u ponedjeljak ujutro objavilo Izborno povjerenstvo. Njegov glavni protukandidat, Jarmakan Tuyakbai dobio je 6,64 posto glasova, a preostala tri kandidata zajedno ostvarila su manje od 2 posto biračkih glasova. Ovo je treći uzastopni sedmogodišnji mandat Nursultana Nazarbajeva. Nazarbajev je predsjednik Kazahstana još od vremena SSSR-a, a 1991. nakon raspada SSSR-a ponovno je izabran na čelo neovisnog Kazahstana.

CARACAS - Koalicija, koju predvodi predsjednik Venezuele Hugo Chavez, objavila je da je na parlamentarnim izborima osvojila 114 od ukupno 167 zastupničkih mjesta, dok su oporbene stranke bojkotirale izbore. Izborno povjerenstvo u nedjelju kasno navečer još nije raspolagalo konačnim rezulatima glasovanja. Izbore je bojkotirala većina oporbenih stranaka, optužujući izborno povjerenstvo za favoriziranje populističkog vođe Huge Chaveza i manipuliranje izbornim postupkom.

MEXICO CITY - Meksiko je prije četiri godine po uzoru na američki FBI osnovao elitnu istražiteljsku agenciju, no sada je svaki njezin peti član pod istragom zbog moguće upletenosti u kriminal, objavilo je u nedjelju meksičko Ministarstvo unutarnjih poslova. Ukupno 1.493 istražitelja meksičke Federalne istražiteljske agencije (AFI) je pod istragom zbog sumnji u povezanost s kriminalom, a njih 457 vjerojatno će biti procesuirano, stoji u izviješću koje je dobio Reuters. Agenciju u kojoj sada djeluje oko 7.000 agenata osnovao je 2001. predsjednik Vicente Fox s namjerom da se suprotstavi sve raširenijoj korupciji u meksičkoj policiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙