FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Dani bosanskog jezika" - knjiga E. Ustamujić

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - U sklopu "Dana bosanskog jezika ikulture", koji se održavaju u Islamskom centru u Zagrebu, večeras jepredstavljena knjiga Elbise Ustamujić "Tekst i analiza".
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - U sklopu "Dana bosanskog jezika i kulture", koji se održavaju u Islamskom centru u Zagrebu, večeras je predstavljena knjiga Elbise Ustamujić "Tekst i analiza".

O knjizi su govorili književnici Ibrahim Kajan, Ajka Srebrenković i autorica.

Kajan je podsjetio kako je Ustamujić odmah nakon rata ustanovila bosanski jezik u Mostaru. Svaki je dan iz zapadnog Mostara prelazila u istočni gdje je djeci držala nastavu na jeziku koji nam je, rekao je, bio zabranjen.

Srebrenković je ocijenila kako je knjiga znanstveno djelo iz koje se zrcali autoričina umjetnička narav.

Govoreći o jeziku, Ustamujić je kazala kako je u Mostaru na Univerzitetu "Džemala Bijedića" ustanovljen fakultet na bosanskom jeziku i državnosti u stanju, kako je rekla, "neprilika podijeljenoga grada".

"Bosanski jezik ima veliku prednost pred svim južnoslavenskim jezicima", ocijenila je, dodavši kako na njem bosanska književnost njeguje lirizam. Naš je problem oko nacije i jezika u tom što smo stoljećima pristajali uz druge, rekla je.

Elbisa Ustamujić je dekanica Fakulteta za humanističke nauke na bošnjačkom Univerzitetu "Džemala Bijedića" u Mostaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙