FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Gašparovič počasni doktor Sveučilišta

MOSTAR, 1. prosinca 2005. (Hina) - Sveučilište u Mostaru, jedinavisokoškolska ustanova u BiH na hrvatskom jeziku, u četvrtak jedodijelilo počasni doktorat slovačkom predsjedniku Ivanu Gašparovičuzbog njegova, kako je rečeno, zauzimanja za univerzalna humanističkanačela.
MOSTAR, 1. prosinca 2005. (Hina) - Sveučilište u Mostaru, jedina visokoškolska ustanova u BiH na hrvatskom jeziku, u četvrtak je dodijelilo počasni doktorat slovačkom predsjedniku Ivanu Gašparoviču zbog njegova, kako je rečeno, zauzimanja za univerzalna humanistička načela.

Gašparoviču se počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru dodjeljuje, kako se navodi u obrazloženju odluke, "za izniman doprinos društvenim znanostima u području pravnih i političkih znanosti, međunarodnih odnosa, za državničke i političke uspjehe kao i za zasluge u ostvarivanju ljudskih prava, demokracije, očuvanju nacionalnoga i kulturnog identiteta i ravnopravnosti naroda".

"Poznata je značajna uloga koju je predsjednik Republike Slovačke Gašparovič imao u prijelomnim promjenama samoodređenja slovačkog naroda početkom devedesetih godina i brzom i uspješnom putu Slovačke do članstva u Europsku uniju. To je put koji čeka BiH i vjerujemo da će Slovačka biti dobar putokaz BiH da osigura suživot triju konstitutivnih naroda", rekao je prof. Ljubomir Zovko obrazlažući odluku o dodjeli počasnog doktorata slovačkom predsjedniku.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Frano Ljubić je rekao da se počasni doktorat dodjeljuje Gašparoviču kao "velikom znanstveniku, političaru, a iznad svega humanistu", te prijatelju mostarskog Sveučilišta, Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda.

Zahvaljujući na priznanju slovački predsjednik Gašparovič je uz ostalo rekao da je suživot triju konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka stup stabilnosti suverene i samostalne Bosne i Hercegovine. "Vaš aksiom je da ste multietnička, multireligijska i multikulturalna zajednica. To je bilo nedavno vaše privremeno prokletstvo. Trebali biste se potruditi da ta vaša realnost ponovno postane vaša prednost, kakva je bila u različitim povijesnim razdobljima. Nacionalnu, religijsku i kulturnu toleranciju trebate i vi, državljani Bosne i Hercegovine, a i vaša država će na taj način ojačati. Bosanskohercegovačku toleranciju treba i naša zajednička Europa", rekao je Gašparovič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙