FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija voljna razmjenom nota s RH potvrditi pristup svom tržištu nekretnina

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Talijansko veleposlanstvo u Zagrebupriopćilo je u petak kako talijanski zakoni dopuštaju kupovinunekretnina u Italiji hrvatskim državljanima, sa stalnim boravkom ilibez njega, isto kao i hrvatskim pravnim osobama, te je poručilo da jeItalija pripravna razmjenom nota to potvrditi.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak kako talijanski zakoni dopuštaju kupovinu nekretnina u Italiji hrvatskim državljanima, sa stalnim boravkom ili bez njega, isto kao i hrvatskim pravnim osobama, te je poručilo da je Italija pripravna razmjenom nota to potvrditi.

"U svezi s iznesenim u priopćenju za tisak Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske od 30. studenog ... veleposlanstvo Italije želi ponoviti kako je u prošlosti više puta istaknuto, da je u talijanskom zakonodavstvu kupovina nekretnina u Italiji dopuštena hrvatskim državljanima, sa stalnim boravkom ili bez njega, isto kao i hrvatskim pravnim osobama", navodi se u priopćenju talijanskog veleposlanstva.

Polemika dvije zemlje oko pristupa tržištu nekretnina započela je u utorak kada je talijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo, povodom vijesti da je hrvatska Vlada s Austrijom sklopila sporazum o vraćanju imovine Nijemcima izbjeglim nakon Drugog svjetskog rata, da su talijanski državljani u neravnopravnom položaju u RH i zbog te činjenice izrazilo zabrinutost.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova dan kasnije u odgovoru je ocijenilo "neutemeljenima tvrdnje da su talijanski državljani u neravnopravnom položaju u Hrvatskoj".

"Želimo naglasiti da je Hrvatska, upravo radi osiguranja njihove jednakopravnosti s državljanima ostalih članica Europske unije, zatražila jasnu i bezuvjetnu izjavu talijanske strane da hrvatski državljani već sad mogu slobodno stjecati nekretnine u Italiji, što je temelj načela uzajamnosti. Tu izjavu Republika Hrvatska do sada nije dobila. Republika Hrvatska je u potpunosti svjesna svojih obveza, i prema SSP-u i u sklopu pristupnih pregovora s Europskom unijom, te očekuje da će se rasprava i o ovom pitanju nastaviti na temelju objektivnih činjenica", naveo je hrvatski MVPEI u tom priopćenju objavljenom u srijedu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podsjetilo je i da je u odnosima Hrvatske i Italije, kao i svih ostalih članica Europske unije, mjerodavan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji u ovom trenutku obvezuje Hrvatsku na primjenu hrvatskog zakonodavstva u području pristupa tržištu nekretnina.

Talijansko veleposlanstvo u petak je u priopćenju navelo da su "pravne osnove koje omogućavaju da se smatra zadovoljenim uvjet uzajamnosti više puta hrvatskoj strani objašnjavane tijekom brojnih kontakta, te su bile u posljednje vrijeme predmetom produbljivanja tijekom tehničkih bilateralnih konzultacija koje su se odvijale u Zagrebu 10. i 11. listopada."

"Kao posljedica tih susreta potpisan je sa strane predstavnika dviju delegacija zajednički zapisnik koji potvrđuje takvo pravo stanje. Talijanska je strana stoga potpuno spremna da se bez odgode pristupi razmjeni nota, kao što je dogovoreno u rečenom dokumentu radi definitivnog razjašnjenja navedenog pitanja", priopćilo je talijansko veleposlanstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙