FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri obrane iz jugoistočne Europe idući tjedan u washingtonu

WASHINGTON,29. studenoga 2005.(Hina) - Ministri obrane zemaljajugoistočne Europe, među kojima i Hrvatske, sastat će se sljedećegtjedna u Washingtonu kako bi razgovarali o međusobnoj sigurnosnojsuradnji, najavilo je u utorak američko ministarstvo obrane.
WASHINGTON,29. studenoga 2005.(Hina) - Ministri obrane zemalja jugoistočne Europe, među kojima i Hrvatske, sastat će se sljedećeg tjedna u Washingtonu kako bi razgovarali o međusobnoj sigurnosnoj suradnji, najavilo je u utorak američko ministarstvo obrane.

Na desetoj konferenciji procesa Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM) 6. prosinca će biti govora o borbi protiv širenja oružja masovnog uništavanja, sigurnosti granica, regionalnoj suradnji vojnih industrija i vojnim vježbama u 2006, rekao je Pentagonov ured za odnose s javnošću u priopćenju.

Osim toga ministri će razgovarati i o raspoređivanju brigade jugoistočne Europe u Afganistan u 2006. kao potpore mirovnim operacijama u okviru međunarodnih snaga ISAF koje vodi NATO. Ministri obrane će se baviti i reorganizacijom međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) i pripremama za osiguravanje sigurnosti u toj pokrajini tijekom pregovora o njezinu konačnom statusu, naveo je Pentagon.

Očekuje se da će na konferenciji Hrvatsku predstavljati ministar obrane Berislav Rončević.

Domaćin ministarske konferencije zemalja jugoistočne Europe bit će američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Skup će obilježiti pristupanje Ukrajine forumu SEDM čime se njegovo članstvo povećava na 11 zemalja: Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, Sjedinjene Države, Slovenija, Turska i Ukrajina. Na skup su pozvane i Moldavija kao promatrač te Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina kao gosti.

Proces SEDM započeo je 1996. kao regionalna inicijativa kako bi poslužio kao most prema euro-atlantskim institucijama, posebice NATO-u. Glavni ciljevi su mu pospješivanje regionalne obrambene i vojne suradnje kako bi se promicao mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi te potpora programima Partnerstva za mir NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙