FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norcu i Ademiju sudit će se na zagrebačkom Županijskom sudu

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Kazneni postupak protiv Mirka Norcai Rahima Ademija, hrvatskih generala optuženih za ratne zločine nadsrpskim civilima u akciji "Medački džep" 1993., vodit će se nazagrebačkom Županijskom sudu, odlučio je danas predsjednik Vrhovnogsuda, prihvativši tako zahtjev glavnog državnog odvjetnika.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Kazneni postupak protiv Mirka Norca i Rahima Ademija, hrvatskih generala optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u akciji "Medački džep" 1993., vodit će se na zagrebačkom Županijskom sudu, odlučio je danas predsjednik Vrhovnog suda, prihvativši tako zahtjev glavnog državnog odvjetnika.

Riječ je o predmetu koji je sredinom rujna Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

Iz Vrhovnog suda priopćeno je da je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin dao suglasnost da se postupak protiv dvojice hrvatskih generala vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu kao stvarno i mjesno nadležnim sudom.

U obrazloženju zahtjeva glavni državni odvjetnik Mladen Bajić istaknuo je kako je riječ o iznimno složenom predmetu u kojemu će organizacija glavne rasprave biti zahtjevna zbog velikog interesa javnosti i u kojoj će trebati obratiti posebnu pažnju pitanju sigurnosti jer dolazi velik broj svjedoka, od kojih neki i iz inozemstva. Uz to, potrebno je osigurati uvjete da postupak prate i predstavnici haškog Tužiteljstva i OESS-a, a po mišljenju Bajića zagrebački Županijski sud ima i najveća iskustva u radu na takvim predmetima.

Bajić je prije podnošenja zahtjeva predsjedniku Vrhovnog suda odredio da na predmetu Norac-Ademi radi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Ocijenio je, naime, da zbog nedostatka tužitelja to neće moći Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću koje je nadležno s obzirom da su se zločini za koje se terete dvojica optuženika dogodili na tom području.

Iz Državnog odvjetništva nedavno su izvijestili da je još uvijek u tijeku obrada i analiziranje opsežne haške dokumentacije kako bi se postojeće optužnice haškog Tužiteljstva prilagodile hrvatskom kaznenom zakonodavstvu.

Generali Ademi i Norac optuženi su u dvije točke za zločine protiv čovječnosti i u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina navodno počinjenih protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom operacije "Medački džep" od 9. do 17. rujna 1993.

U vrijeme operacije Ademi je bio zapovjednik vojne oblasti Gospić, a Norac zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade udarne postrojbe u operaciji. Tereti ih se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, a obojica su se dobrovoljno predali Haškom sudu i izjasnili se da nisu krivi za optužbe.

General Ademi, nalazi se na privremenoj slobodi u Hrvatskoj od 2002., a Mirko Norac na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora koja mu je izrečena zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Gospiću 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙