FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Zbog Miloševićeve bolesti suđenje ponovno odgođeno

DEN HAAG, 21. studenog 2005. (Hina) - Suđenje bivšem jugoslavenskompredsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) uponedjeljak je ponovno odgođeno zbog njegove bolesti a odluka onastavku procesa najavljena je za poslijepodne, nakon što raspravnovijeće primi liječnička izvješća zatražena prošloga tjedna.
DEN HAAG, 21. studenog 2005. (Hina) - Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u ponedjeljak je ponovno odgođeno zbog njegove bolesti a odluka o nastavku procesa najavljena je za poslijepodne, nakon što raspravno vijeće primi liječnička izvješća zatražena prošloga tjedna.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson rekao je da Milošević zbog bolesti nije mogao biti u sudnici.

Odluku o nastavku suđenja vijeće će, po njegovim riječima, donijeti danas poslijepodne nakon što analizira izvještaje liječnika iz haškog pritvora i nizozemsko-belgijske ekipe kardiologa koja se i prije brinula o Miloševićevu liječenju.

Predmetni tužitelj Geoffrey Nice pozvao je vijeće da razmotri alternativne mogućnosti za nastavak suđenja ako se nastavi loše zdravstveno stanje optuženog te predložio da suci nalože Miloševićevu branitelju po službenoj dužnosti Stevenu Kayu da se sastane sa svjedokom koji je danas trebao dati iskaz, kako bi se pripremio za vrijeme kada će morati preuzeti vođenje obrane.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ, kojem se u Haagu sudi od veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu devedesetih, prošloga je ponedjeljka zbog "ozbiljnih zdravstvenih problema" zatražio šest tjedana stanke u suđenju, pozivajući se na izvješće troje liječnika specijalista iz Rusije, Francuske i Srbije koji su ga 4. studenoga pregledali na njegov zahtjev i preporučili mirovanje, odnosno prestanak svih fizičkih i intelektualnih aktivnosti na šest tjedana.

Raspravno vijeće zatražilo je da nizozemsko-belgijska ekipa kardiologa razmotri to izvješće, kako bi moglo odlučiti o zahtjevu optuženog. Budući da je u Miloševićevu rusko-francusko-srpskom konziliju bio i jedan otorinolaringolog, vijeće je zatražilo da se takav specijalist nađe i u nizozemsko-belgijskoj liječničkoj ekipi.

Miloševiću, koji se pred ICTY-em brani sam, dijagnosticirano je proširenje lijeve srčane pretklijetke i kao posljedica visoki tlak, a zbog njegovih srčanih tegoba, gripe ili iscrpljenosti suđenje je u protekle tri i pol godine prekidano dvadesetak puta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙