FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Dr. Juraja Njavru ispitivali branitelji "vukovarske trojke"

DEN HAAG/ZAGREB,14. studenoga(Hina) - Dr. Juraj Njavro, svjedok optužbena suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA optuženih za pokolj naOvčari 1991., u ponedjeljak je pred Haškim sudom (ICTY) odgovarao napitanja branitelja optuženih Mile Mrkšića, Miroslava Radića i VeselinaŠljivančanina.
DEN HAAG/ZAGREB,14. studenoga(Hina) - Dr. Juraj Njavro, svjedok optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari 1991., u ponedjeljak je pred Haškim sudom (ICTY) odgovarao na pitanja branitelja optuženih Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina.

Vladimir Domazet, branitelj prvooptuženog generala JNA Mile Mrkšića, opširno je ispitivao dr. Njavru, šefa kirurgije vukovarske bolnice u vrijeme bitke za Vukovar 1991., o političkoj situaciji u Hrvatskoj i Vukovaru prije početka rata, o politici HDZ-a, napadima na Srbe i njihovu imovinu, otpuštanjima i sličnom.

Njavro je odgovorio da se on "bavio medicinskim problemima i sanitetom, a ne politikom". Odbacio je sugestije odvjetnika o tome da je Vukovar bio većinski srpski grad, ističući kako je prema popisu iz 1991. u njemu živjelo 44 posto Hrvata, a 37 posto Srba.

Budući da je svjedok pripadnike srpskih paravojnih snaga tijekom svjedočenja nazivao četnicima, Domazet ga je pitao tko su to četnici i kako ih je prepoznavao. Dr. Njavro je rekao da su nosili isto znakovlje kao i Vojislav Šešelj koji je obilazio Baranju i Borovo selo i propagirao progon svih koji nisu Srbi. Dodao je kako je u selu Trpinja jedan od čuvara barikade sam rekao njegovoj supruzi da je četnik.

Na traženje odvjetnika Domazeta, dr. Njavro je svjedočio o ranjenim vojnicima JNA koji su bili zbrinjavani u vukovarskoj bolnici.

"Liječili smo dosta vojnika JNA i pripadnika paravojnih snaga. Oni su dobivali svu potrebnu medicinsku njegu kao i ostali ranjenici", rekao je svjedok, potvrdivši da su njihove sobe čuvali naoružani hrvatski policajci kako bi se spriječilo da budu napadnuti.

Svjedok je odbacio tezu branitelja "vukovarske trojke" da su pripadnici ZNG-a 17. studenoga 1991. masovno potražili utočište u bolnici, ističući da su oni išli u proboj ili su se predali, a u bolnicu su došli civili iz vukovarskih skloništa i podruma.

Radićev branitelj Borivoje Borović u ponedjeljak je počeo protuispitivanje dr. Njavre, a utorak će ga ispitati o dijelu glavnog iskaza u kojem je opisao kako je Radić 18. studenoga u bolnici maltretirao ranjenike i odvajao one koji će kasnije završiti na Ovčari.

Dr. Njavru će sutra ispitati i Šljivančaninov branitelj Novak Lukić, a nakon toga tužitelj će izvesti novog svjedoka - američkog diplomata Herberta Okuna, koji je u studenom 1991. boravio u Vukovaru u pratnji mirovnog izaslanika UN-a Cyrusa Vancea. Okun je već svjedočio pred ICTY-em na suđenju Slobodanu Miloševiću 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙