FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Nebojša Pavković ipak privremeno oslobođen

DEN HAAG/ZAGREB,21. studenoga(Hina) - Bivši zapovjednik glavnog stožeraVojske Jugoslavije general Nebojša Pavković u ponedjeljak jeprivremeno oslobođen iz pritvora Haškoga suda (ICTY), temeljem odlukesudskog vijeća od 18. studenoga, objavio je sud.
DEN HAAG/ZAGREB,21. studenoga(Hina) - Bivši zapovjednik glavnog stožera Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković u ponedjeljak je privremeno oslobođen iz pritvora Haškoga suda (ICTY), temeljem odluke sudskog vijeća od 18. studenoga, objavio je sud.

Pavković je posljednji optuženik sa zajedničke optužnice za Kosovo koji je pušten na slobodu do početka suđenja. U Srbiji su od prije njegovi suoptuženici Milan Milutinović, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

U pritovoru ICTY-ja se nalazio od 25. travnja ove godine, kamo je prebačen iz Srbije godinu i pol nakon podizanja optužnice.

Raspravno vijeće je 30. rujna odobrilo njegov zahtjev za privremeno oslobađanje, na što se Tužiteljstvo žalilo.

Žalbeno vijeće je 1. studenoga usvojilo žalbu, poništilo prvostupanjsku odluku i vratilo predmet na ponovno razmatranje.

U novoj odluci od 18. studenoga, na koju se Tužiteljstvo nije žalilo, raspravno vijeće je zaključilo da optuženi ispunjava sve uvjete za privremeno oslobađanje, da će se pojaviti u Haagu za početak suđenja i kako neće predstavljati prijetnju za svjedoke.

Pavković i ostala šestorica političkih, vojnih i policijskih čelnika Srbije, optuženi su za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje kosovskih Albanaca u sklopu sustavne i raširene kampanje nasilja koja je u proljeće 1999. rezultirala prisilnom deportacijom oko 800.000 albanskih civila s Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙