FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY razmatra 'sub poene' za svjedočenje nekih zapadnih državnika

DEN HAAG/ZAGREB,29. studenoga 2005.(Hina) - Raspravno vijeće Haškogsuda (ICTY) u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednikaSlobodana Miloševića razmatra mogućnost izdavanja 'sub poene' nekim odzapadnih državnika koje optuženi želi ispitati kao svjedoke, obznanioje u utorak predsjedavajući vijeća.
DEN HAAG/ZAGREB,29. studenoga 2005.(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića razmatra mogućnost izdavanja 'sub poene' nekim od zapadnih državnika koje optuženi želi ispitati kao svjedoke, obznanio je u utorak predsjedavajući vijeća.

Pred vijećem je danas održana rasprava o mogućem razdvajanju optužnice za Kosovo od onih za Hrvatsku i BiH, kako bi se u situaciji kada Miloševićevo pogoršano zdravlje ugrožava okončanje maratonskog procesa, osiguralo dovršetak suđenja i presudu u dijelu za Kosovo, gdje je dokazni postupak obrane pri kraju.

Navodeći argumente protiv razdvajanja postupaka Milošević je, uz ostalo, naveo i da neki od ključnih svjedoka za čije je pozivanje zatražio pomoć suda, kao što su bivši američki predsjednik Bill Clinton i bivši zapovjednik snaga NATO-a Wesley Clarke, trebaju svjedočiti i o Kosovu i o BiH.

"Već godinu dana traje korespondencija s njima. Krajnje je vrijeme da donesete nalog", napomenuo je Milošević.

"Zahvaljujući pomoći postavljenog branitelja Stevena Kaya sada razmatramo zahtjev da se uputi sub poena nekom od tih svjedoka", odgovorio je Robinson.

Milošević je na početku iznošenja svoje obrane u rujnu 2004. od raspravnog vijeća zatražio da kao tzv. "neprijateljske svjedoke" obvezujućim nalogom (sub poenom) pozove neke od bivših i sadašnjih zapadnih državnika i generala NATO-a, kao što su britanski premijer Tony Blair, bivši njemački kancelar Wolfgang Schroeder, bivši američki predsjednik Bill Clinton, general Wesley Clarke i drugi.

U današnjoj raspravi Milošević se također vrlo kritički osvrnuo na način na koji raspravno vijeće vodi suđenje, ističući kako se suci učinkovitošću suđenja bave otkako je on počeo iznosti obranu.

"Brigom za ekspeditivnost ste se počeli baviti kad je počelo moje poluvrijeme i na moju štetu", rekao je.

Navodeći kako mu i Statut ICTY-a jamči pravo da se brani sam, rekao je sucima kako su mu "dužni omogućiti djelotvorno korištenje tog prava a ne samo formalno kao do sada".

Suce je upozorio i da nisu poštivali odluku Žalbenog vijeća po kojoj je trebalo ograničiti broj svjedoka optužbe te omogućiti povremene predahe optuženom koji se brani sam.

Prigovorio im je da ne primaju plaće UN kako misle već od NATO-a i zemalja Zapada koje financiraju ICTY - po njemu "nelegalni sud".

S posebnom žestinom okomio se na tužitelja Geoffreya Nicea tvrdeći kako je "iznio apsurdne tvrdnje o nekim njegovim zločinima u BiH i Hrvatskoj bez ijednog dokaza", kako ga je četiri godine optuživao za projekt Velike Srbije da bi nedavno odustao od toga, te kako je "cijela njegova predstava i njegov predmet jedan kič".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙