FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena spomen-knjiga o šibenskim franjevkama

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Šibenski nakladnici Gradskaknjižnica "Juraj Šižgorić" i Družba sestara franjevki od Bezgrješneobjavili su spomen-knjigu o šibenskim franjevkama "Knjigu od uspomene"koju su priredili fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Josip Lisac i sestraTerezija Zemljić.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Šibenski nakladnici Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" i Družba sestara franjevki od Bezgrješne objavili su spomen-knjigu o šibenskim franjevkama "Knjigu od uspomene" koju su priredili fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Josip Lisac i sestra Terezija Zemljić.

Sestra Zemljić podsjeća kako je "Knjiga od uspomene" zapis o samostanskim franjevačkim trećoredicama od njihova ustanovljenja 1673. do 1784., kad završava prvi kronološki dio "Knjige" koji je pisan bosančicom i štokavskom ikavicom.

Na kronološki dio nadovezuje se prijepis Pravila po kojem su živjele redovnice, napominje sestra Zemljić i dodaje kako to omogućuje "uvid u redovnički život i duhovnost samostanskih trećoredica sv. Franje. Pravilo je pisano latinicom i štokavskom ikavicom", dodaje. Također ističe kako je po nekim osobitostima knjiga svojevrstan ljetopis, a zbog događaja vezanih isključivo za redovnički život odgovara joj naziv protokol. "Taj naziv stoji i u samu nadnaslovu 'Knjige od uspomena'", podsjetila je.

U "Knjizi od uspomene" (231 str.) objavljeni su preslici Protocolla, Regule, njihova transkripcija, kratice i rječnik koji su obradili Josip Lisac i s. Terezija Zemljić.

Uvodno slovo napisao je šibenski biskup msgr. Ante Ivas, proslov vrhovna poglavarica sestara s. Nevenka Grgat, tekst o spomenu na šibenske franjevke s. Terezija Zemljić, prilog o franjevcima u "Knjizi" fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, a jezične značajke "Knjige" obradio je Josip Lisac.

Na kraju knjige objavljeno je imensko i zemljopisno kazalo, sažetci na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙