FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup "Ivo Andrić 30 godina poslije..."

ZAGREB, 26. studenog 2005. (Hina) - "Ivo Andrić 30 godina nakon..",naziv je Međunarodnog hermeneutskog skupa o Andrićevu književnomizričaju koji je danas na Filozofskom fakultetu priredilo Hrvatskokulturno društvo Napredak u sklopu "Napretkovih dana".
ZAGREB, 26. studenog 2005. (Hina) - "Ivo Andrić 30 godina nakon..", naziv je Međunarodnog hermeneutskog skupa o Andrićevu književnom izričaju koji je danas na Filozofskom fakultetu priredilo Hrvatsko kulturno društvo Napredak u sklopu "Napretkovih dana".

O Andriću kao pripovjedaču, njegovu prepoznatljivu pismu i književnom opusu govorit će ugledni proučavatelji njegova djela iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Madžarske, Italije i Nizozemske.

Ivo Andrić rođen je 1892. godine u selu Dolcu pokraj Travnika, bio je književnik i diplomat, a ove se godine obilježava i trideset godina od njegove smrti 1975. godine u Beogradu u 83. godini života.

Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman "Na Drini ćuprija", a njegova djela prevedena su na 43 svjetska jezika.

Prema riječima prof. na Filozofskom fakutletu Krešimira Nemeca, Ivo Andrić je književnik koji se cijeli život smatrao jugoslavenskim piscem i stoga pripada i hrvatskoj i srpskoj i bosanskoj književnosti.

Nemec drži da je poražavajuće što je današnji skup prvi skup o Andriću u Zagrebu te smatra da to dovoljno govori o oportunizmu hrvatske književne kritike, koja je osporavala njegovo mjesto u hrvatskoj književnosti. No, rekao je, Andrićeva djela sastavni su dio nastave književosti na Filozofskom fakultetu.

Prema riječima prof. Zdenka Lešića iz Sarajeva, Andrić je veliki pisac za sve one koji ga čitaju.

Ili prema riječima Julijane Matanović, koja je govorila o Konzorovim izdanjima 6 knjiga Ive Andrića u Hrvatskoj od 1998. do danas, "riječi pripadaju onima koji ih shvate".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙