FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK 13. hrvatski dani arbitraže i mirenja

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Iako su Hrvatskoj u zadnjih petgodina donesena dva zakona o arbitražnom načinu rješavanju sporova(2001. i 2003.) praksa još uvijek nije pokazala da su takvi postupciprihvaćeni, zbog čega Ministarstvo pravosuđa već poduzima određenemjere za promicanje i poticanje izvansudskih procesa koji će na boljepromijeniti sadašnji niski trend arbitražnih postupaka te rasteretitisudove.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Iako su Hrvatskoj u zadnjih pet godina donesena dva zakona o arbitražnom načinu rješavanju sporova (2001. i 2003.) praksa još uvijek nije pokazala da su takvi postupci prihvaćeni, zbog čega Ministarstvo pravosuđa već poduzima određene mjere za promicanje i poticanje izvansudskih procesa koji će na bolje promijeniti sadašnji niski trend arbitražnih postupaka te rasteretiti sudove.

Kazala je to, između ostalog, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na današnjem otvaranju dvodnevnog savjetovanja - 13. hrvatskih dana arbitraže i mirenja, koji se u organizaciji Stalnog izbranog sudišta i Centra za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) te Hrvatske arbitražne udruge održavaju u HGK.

Pred više od 100 okupljenih sudionika savjetovanja ministrica je istaknula i da je u Hrvatskoj važno imati sustave mirnog i alternativnog načina rješavanja sporova, poput arbitraže, jer oni izravno pridonose pravičnom suđenju te omogućuju pristup izvansudskim načinima rješavanja sporova.

Takvi su načini zbog svoje brzine i jednostavnosti često prihvatljiviji od klasičnih sudskih procesa te su stoga i od nacionalne važnosti. Napomenula je i da su takvi načini prvi put u Hrvatskoj razrađeni i u ove godine donesenoj reformi pravosuđa.

Među mjerama Ministarstva koji trebaju potaknuti takve načine ministrica je izdvojila početak primjene projekta mirenja od iduće godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu, nastalog u suradnji s britanskim Veleposlanstvom. U sklopu Pravosudne akademije počet će, dodala je, provedba edukacijskih programa za arbitre, a više će se, putem Interneta i u suradnji s HGK, HOK-om te HUP-om, poraditi i na informiranju gospodarstvenika i građana o alternativnim načinima rješavanja sporova.

Sudionike savjetovanja pozdravio je i predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasivši da je nedavni slučaj Liburnije usmjerio pažnju javnosti na arbitražne postupke, kao na važan čimbenik rješavanja gospodarskih sporova.

Ipak, kako je rekao, taj su postupak pratile i paušalne i neodgovorne medijske ocjene što je naškodilo provođenju takvih postupaka te je stoga apelirao na odgovornost medija.

Predsjednik Hrvatske arbitražne udruge Hrvoje Sikirić s zagrebačkog Pravnog fakulteta, u ime organizatora je izrazio uvjerenje kako će savjetovanje pridonijeti daljoj afirmaciji arbitražnih postupaka, posebno u rješavanju gospodarskih sporova, koji su i najčešći predmeti arbitriranja u Hrvatskoj.

Na skupu se čulo i da je pred Stalnim izbranim sudištem pri HGK trenutno aktivna 32 predmeta, te da ih je u zadnjih deset godina bilo ukupno 336, od kojih su pravorijekom okončana 152 predmeta. Od toga je u devet predmeta donesen platni nalog, tri spora su zaključena nagodbom, dok je 140 sporova okončano na neki drugi način, poput povlačenja tužbe, brisanjem iz upisnika predmeta zbog neplaćanja upisne takse i slično.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙