FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 23. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 23. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Ustavni sud ukinuo je danas zbog formalne neustavnosti izmjene zakona o javnom okupljanju kojima je prije četiri mjeseca zabranjeno okupljanje u blizini sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade na Markovu trgu. Odluka Ustavnog suda o ukidanju stupa na snagu 31. ožujka iduće godine, što znači da sporan zakon tek tada prestaje važiti. Suci Ustavnog suda zaključili su da su izmjene zakona neustavne, jer su donesene nedovoljnim brojem glasova saborskih zastupnika. Riječ je, naime, o organskom zakonu koji uređuje temeljna prava i slobode građana i za čije usvajanje je potrebna kvalificirana parlamentarna većina. Ustavni suci su dali za pravo podnositeljima ustavne tužbe, među kojima je nekoliko sindikata, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, te zastupnici SDP-a, koji su tvrdili da je za pravovaljano donošenje zakona nedostajao jedan glas.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je nastavio sinoć započetu pojedinačnu raspravu o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, a početak rasprave obilježile su kritike SDP-ovih zastupnika upućene HSP-u koji jedini od oporbenih stranaka podupire proračun. Nakon što je Pero Kovačević (HSP) rekao da njegova stranka podupire proračun zbog Slavonije i Baranje, koja je, kako je rekao, na koljenima i treba joj pomoći, SDP-ovci su u brojnim replikama prozivali HSP da favorizira jednu regiju, odnosno samo Osijek kojim upravlja čelnik 'pravaša' Anto Đapić, da zanemaruje ostatak Slavonije i Hrvatske. U kritikama je prednjačio Nenad Stazić (SDP), poručujući Kovačeviću da Osijek nije cijela Slavonija, da proračun nema namjeru pomoći i ostalim slavonskim gradovima.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje priopćio je danas da je društvu za upravljanje Umirovljeničkim fondom HPB-Investu d.o.o. predao bazu podataka o članovima Umirovljeničkog fonda, kao i korisnicima mirovina koji nisu stekli status člana Fonda, a koji su ušli u obračun obeštećenja. Upravni odbor Umirovljeničkog fonda je 15. studenog izabrao HPB-Invest d.o.o. za društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom. HZMO je tom društvu dužan predati bazu podataka članova Fonda, temeljem koje će im društvo slati obavijesti o visini obeštećenja. Baza sadrži podatke o 677.411 korisnika mirovina za koje se radio izračun obeštećenja, od čega je 426.309 ostvarilo pravo na obeštećenje.

ZAGREB - Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske i konzorcij Zagrebačke robne kuće zatražili su danas smjenu predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića ustvrdivši da se u rješavanju slučaja Name stavio na stranu trgovaca, a ne proizvođača tekstila i obuće. Čelnici sindikata i konzorcija na konferenciji za novinare su zatražili Vidoševićevo očitovanje zašto je promijenio mišljenje o ponudi konzorcija za preuzimanje Name u stečaju, budući da je HGK prethodno dva puta dao pozitivno mišljenje o poslovnom planu konzorcija. No, prije neki dan Vidošević je uputio pismo premijeru Ivi Sanaderu kojim podupire pismo namjere za kupnju Name trgovačkih kuća Lantea i Iris, rekla je predsjednica konzorcija Marija Loborec.

PULA - "Instrumenta domestica, od prapovijesti do kasne antike" tema je ovogodišnjeg 11. međunarodnog arheološkog savjetovanja koje je danas svečano otvoreno u Puli. Savjetovanje je okupilo pedesetak stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Italije, Španjolske i Kosova. Voditeljica Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin Vesna Girardi Jurkić rekla je da je s deset do sada održanih savjetovanja zaokružen prvi tematski ciklus predstavljanja arheoloških rezultata na području Sredozemlja, srednje i južne Europe, s naglaskom na hrvatska arheološka otkrića krajem. Ovogodišnje savjetovanje karakterizira specifičan pristup, obrada i prezentacija uporabnih predmeta i predmeta umjetničkog obrta ruralnih i urbanih sredina na suvremen način, istaknula je Giradi Jurkić i dodala da arheološka istraživanja imaju ključnu ulogu u sveobuhvatnoj zaštiti, upravljanju i promidžbi povijesnih spomenika.

ZAGREB - Romanom "Sexus" Henryja Millera, u prijevodu Zlatka Crnkovića, zagrebački nakladnik "Meandar" započeo je objavljivanje "Izabranih djela" toga poznatog američkoga pisca čije je djelo imalo snažan odjek, ne samo u Americi, već i čitavom svijetu. Nakladnik drži kako će objavljivanje Izabranih djela Henryja Millera, koje počinje trilogijom "Ružičasto raspeće" (Sexus, Plexus i Nexus), u novim i redigiranim prijevodima, dobro doći hrvatskim čitateljima, nakon što je prošlo više od dva desetljeća od njihova posljednjeg objavljivanja u Hrvatskoj. Henry Miller (1891.-1980.) potpuno se posvetio pisanju s gotovo četrdeset godina. Njegovi romani, osobito "Rakova obratnica" (1934.), u Americi su izazvali mnoge polemike, pa su čak bili i zabranjeni gotovo trideset godina. Vrhovni je sud tek 1964. odbacio optužbe za opscenost Millerova djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙