FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno 20. savjetovanje pravnika u Opatiji

OPATIJA,9. studenoga 2005.(Hina) - Savjetovanje "Aktualnosti hrvatskogzakonodavstva i pravne prakse - građansko, trgovačko, radno i upravnopravo u praksi", na kojemu sudjeluje oko 800 pravnika, počelo je danasu Opatiji.
OPATIJA,9. studenoga 2005.(Hina) - Savjetovanje "Aktualnosti hrvatskog zakonodavstva i pravne prakse - građansko, trgovačko, radno i upravno pravo u praksi", na kojemu sudjeluje oko 800 pravnika, počelo je danas u Opatiji.

Savjetovanje, koje se održava 20. godinu zaredom, trajat će tri dana, tijekom kojih će znanstvenici i stručnjaci s područja prava u osam referata i 28 priopćenja sudionicima približiti novosti u hrvatskom zakonodavstvu te govoriti o načinima primjene zakonskih propisa.

Na otvaranju skupa je urednik savjetovanja, sudac Vrhovnog suda RH Ivica Crnić, naveo da je pola referata posvećeno temama vezanima uz novi Zakon o obveznim odnosima koji stupa na snagu 1. siječnja 2006. Crnić je rekao da je velika pažnja u sastavljanju programa posvećena tom zakonu zbog same njegove važnosti, ali i zbog činjenice da je riječ o propisu koji je u svakodnevnoj primjeni. Teme iz obveznog prava, rekao je Crnić, prožimaju se i s temama trgovačkog i osiguravateljnog prava te odnosima koji su se do sada rješavali kroz propise nasljednog prava.

Priopćenja prijavljena za savjetovanje odnose se, uz spomenuta, na ustavno pravo, pravo javne nabave, koncesijsko pravo, autorsko pravo, nasljedno, stambeno i druga prava, rekao je.

Ivica Crnić u prvom referatu savjetovanja govorio je o neimovinskoj šteti po novom Zakonu o obveznim odnosima. Istaknuo je da se, po novom zakonu, pravna osoba izjednačuje u pravima obeštećenja za nematerijalne štete s fizičkom osobom, što se odnosi na zaštitu ugleda i časti, ime, poslovnu tajnu, slobodu privređivanja, ali i pravo naknade za duševnu bol.

Od sada će pravne osobe moći dobiti novčano obeštećenje, dok su po dosadašnjem zakonu imale pravo samo na nenovčana obeštećenja, kao što su pravo na ispravak ili objavu presude. Također je naveo da je novost u zakonu da se pravo na isplatu novčane naknade, u slučaju smrti ili osobito teškog invaliditeta neke osobe, proširuje na djedove, bake, unučad i još nerođeno dijete.

Organizator savjetovanja je Hrvatsko društvo za građanskopravne znanosti i praksu u suradnji s Pravosudnom akademijom Ministarstva pravosuđa RH. Tiskan je i godišnjak savjetovanja sa svim referatima i priopćenjima kao i kazalo tema, autora i pojmova u zbornicima i godišnjacima svih dosadašnjih savjetovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙