FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Presuda Miroslavu Brali 7. prosinca

DEN HAAG/ZAGREB,30. studenoga(Hina) - Haški sud (ICTY) izreći će 7.prosinca presudu bosanskom Hrvatu Miroslavu Brali, koji je u srpnjuove godine priznao krivnju za ratne zločine počinjene protivbošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj uAhmićima, priopćio je u srijedu ICTY.
DEN HAAG/ZAGREB,30. studenoga(Hina) - Haški sud (ICTY) izreći će 7. prosinca presudu bosanskom Hrvatu Miroslavu Brali, koji je u srpnju ove godine priznao krivnju za ratne zločine počinjene protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj u Ahmićima, priopćio je u srijedu ICTY.

"Osuđujuća presuda u predmetu protiv Miroslava Brale bit će izrečena u srijedu 7. prosinca", navodi se u priopćenju ICTY-a.

Bralo (37) je 1993. kao 25-godišnjak bio pripadnik specijalne postrojbe HVO-a "Džokeri", s kojom je sudjelovao u napadu na Ahmiće kod Viteza 16. travnja 1993. kada je ubijeno 116 Bošnjaka.

Na temelju sporazuma s Tužiteljstvom priznao je krivnju po svih osam točaka optužnice koja ga po osobnoj odgovornosti tereti za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, ubojstvo, mučenje, silovanje, nehumano postupanje i protupravno zatvaranje civila, kao zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine.

Tužiteljstvo od njega nije tražilo suradnju u drugim predmetima niti se zbog priznanja krivnje obvezalo tražiti manju kaznu.

Na temelju priznanja krivnje, sudsko vijeće ga je proglasilo krivim po svih osam točaka optužnice.

Na raspravi o visini kazne, održanoj 20. listopada, tužitelj Mark Harmon zatražio je da Bralo odsluži obveznu kaznu od 25 godina zatvora, prije nego što bude moguće razmatrati njegovo oslobađanje.

Obrazlažući svoj zahtjev, Harmon je rekao da je Bralo bio običan vojnik i počinitelj zločina, no istaknuo je njegovu "važnu ulogu" i entuzijazam kod napada na Ahmiće i okrutnost kod drugih djela.

Bralin odvjetnik Jonathan Cooper na raspravi nije osporavao težinu njegovih zločina niti tražio određenu kaznu, već je pozvao suce da uzmu u obzir da je njegov branjenik bezuvjetno priznao krivnju, bez nagodbe s Tužiteljstvom te da je iskazao "duboko, dugotrajno i aktivno kajanje", koje predstavlja doprinos pomirbi u BiH.

Prvotna optužnica protiv Brale potvrđena je još u studenom 1995., ali je objavljena tek devet godina kasnije 12. listopada 2004. Bralo se predao SFOR-u u BiH 10. studenoga a dva dana kasnije prebačen je u pritvor ICTY-a u Scheveningenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙