FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji "vukovarske trojke" prosvjeduju zbog korigiranih izjava svjedoka

DEN HAAG/ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) Branitelji "vukovarsketrojke" bivših oficira JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radića i VeselinaŠljivančanina pred Haškim sudom (ICTY) u utorak su prosvjedovali zbogizmjena koje su svjedoci optužbe unijeli u svoje pisane izjave nasuđenju, u odnosu na izjave istražiteljima danim prije 10 godina,tvrdeći kako ih tužitelji time potiču na lažno svjedočenje.
DEN HAAG/ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) Branitelji "vukovarske trojke" bivših oficira JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina pred Haškim sudom (ICTY) u utorak su prosvjedovali zbog izmjena koje su svjedoci optužbe unijeli u svoje pisane izjave na suđenju, u odnosu na izjave istražiteljima danim prije 10 godina, tvrdeći kako ih tužitelji time potiču na lažno svjedočenje.

Završavajući protuispitivanje zaštićene svjedokinje P-013, Radićev odvjetnik Borivoje Borović ukazao je na bitne nepodudarnosti njezina iskaza i pisane izjave koja je priložena kao dokaz, s izjavom koju je dala istražiteljima Haškog suda u srpnju 1995.

U izjavi iz 1995. godine, prema njegovim riječima, nije bilo navoda o boravku prvooptuženog Mrškića u vukovarskoj bolnici ključnog 20. studenoga 1991., niti tvrdnji da je svjedokinja čula srpskog rezervista kako govori da će "svi muškarci odvedeni iz bolnice biti pobijeni".

Borović je rekao kako su kod dvoje zaštićenih svjedoka P-006 i P-013 u posljednjem trenutku unesene bitne izmjene u pisane izjave koje su dali 1995., o čemu branitelji nisu izvješćeni, sugerirajući da netko potiče svjedoke na lažne izjave.

Tužitelj Aga Khan odbacio je sumnjičenja obrane, navodeći kako se svjedocima nakon 10 godina može dati prilika da isprave nepreciznosti.

Predsjedavajući sudac, Australac Kevin Parker, kazao je braniteljima optuženih kako svoje tvrdnje trebaju dokazivati u protuispitivanju optuženih, a raspravno vijeće će potom procjenjivati postoji li ili ne vjerodostojnost svjedoka i njihovih izjava.

Umirovljenom generalu JNA Mrkšiću, zapovjedniku Operativne skupine JNA formirane radi napada na Vukovar u ljeto 1991., te njemu podređenim oficirima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, u Haagu se sudi zbog odgovornosti za pogubljenje najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara, kraj Vukovara, 20. studenoga 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙