FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Svjedokinja P-021 o selektiranju ranjenika u vukovarskoj bolnici

DEN HAAG/ZAGREB, 10. studenoga 2005.(Hina) - Na suđenju "vukovarskojtrojci" oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) zaštićena svjedokinjaoptužbe P-021 govorila je u četvrtak o stanju u bolnici u vrijemeopsade Vukovara sve do evakuacije 20. studenoga 1991., opisavši kakoje JNA toga dana selektirala ranjenike koji su upućivani na farmuOvčara, gdje je pogubljeno više od 250 ranjenika i civila.
DEN HAAG/ZAGREB, 10. studenoga 2005.(Hina) - Na suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) zaštićena svjedokinja optužbe P-021 govorila je u četvrtak o stanju u bolnici u vrijeme opsade Vukovara sve do evakuacije 20. studenoga 1991., opisavši kako je JNA toga dana selektirala ranjenike koji su upućivani na farmu Ovčara, gdje je pogubljeno više od 250 ranjenika i civila.

Svjedokinja, inače liječnica vukovarske bolnice, potvrdila da je bolnica od 25. kolovoza do pada grada 18. studenoga granatirana, iako je bila vidljivo označena velikim znakom crvenog križa.

Također je rekla da bolnica nikada nije korištena u vojne svrhe.

Opisala je kako su se napadi svakog dana intenzivirali a stanje u bolnici pogoršavalo. Opisala je i dolazak u bolnicu 17. i 18. studenoga stotina civila, koji su se sklonili u očekivanju evakuacije pod nadzorom međunarodnih promatrača.

Umjesto toga nadzor nad bolnicom je preuzela JNA, a 20. studenoga ujutro počelo je odvajanje i odvođenje muškaraca.

Svjedokinja P-021 je opisala kako je tog jutra jedan vojnik ili uniformirani liječnik JNA prema popisu koji je imao pregledavao ranjenike i pacijente u bolnici, odvajajući one za koje je mislio da su "lažni".

Kako su na popisu bili i njezini pacijenti Josip Bradarić i Nikica Holjevac, jedan s rukom u gipsu a drugi u zavojima, vojnik je tražio od svjedokinje da mu objasni njihove ozlijede, a potom ih je i sam pregledao i poslao u drugi dio bolnice.

Imena Bradarića i Holjevca nalaze se, u dodatku optužnice, na popisu žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice na Ovčari.

Jedna od prethodnih svjedokinja optužbe, glavna sestra vukovarske bolnice 1991. Binazija Kolesar, također je govorila o selektiranju ranjenika 20. studenoga, navodeći da je to radio dr. Marko Ivezić s Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu.

Svjedokinja P-021 rekla je da je na popisu koji je sastavila prije evekuacije imala ukupno 25 ranjenika, koje je posljednji put vidjela ujutro 20. studenoga kako ih odvode vojnici JNA, nakon sastanka medicinskog osoblja s majorom Veselinom Šljivančaninom.

Trojici bivših oficira JNA, umirovljenom generalu JNA Mili Mrkšiću, koji je 1991. zapovijedao Operativnom skupinom JNA formiranom radi napada na Vukovar, i njemu podređenim oficirima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, sudi se za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, zbog odgovornosti za pogubljenje najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena 20. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙