FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Obrana "vukovarske trojke" osporava kredibilitet svjedoka

DEN HAAG/ZAGREB,24. studenoga 2005.(Hina) - Branitelji "vukovarsketrojke" bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak supokušali osporiti vjerodostojnost zaštićenog svjedoka optužbe koji jerekao da su optuženi Mile Mrškić, Veselin Šljivančanin i MiroslavRadić zapovijedili pokolj na Ovčari u studenom 1991.
DEN HAAG/ZAGREB,24. studenoga 2005.(Hina) - Branitelji "vukovarske trojke" bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak su pokušali osporiti vjerodostojnost zaštićenog svjedoka optužbe koji je rekao da su optuženi Mile Mrškić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić zapovijedili pokolj na Ovčari u studenom 1991.

Zaštićeni svjedok optužbe, označen kao P-016, u srijedu je u glavnom ispitivanju rekao kako mu je jedan poznanik, oficir JNA, godinu dana nakon pada Vukovara rekao su su "Mrkšić i Šljivančanin naredili da se pobiju ljudi iz vukovarske bolnice".

Svjedočio je također kako mu je optuženi Radić 19. studenoga na ulazu u vukovarsku bolnicu rekao da su hrvatski ranjenici koje su vojnici JNA tada iznosili na nosilima već "mrtvi ljudi".

Odvjetnik Miroslav Vasić, branitelj prvooptuženog Mrkšića, osporavao je kredibilitet svjedoka navodeći kako se on sam pisanom izjavom ponudio Tužiteljstvu ICTY-a kao svjedok optužbe.

Inzistirao je da svjedok otkrije identitet oficira JNA koji mu je u studenom 1992. u Beogradu rekao da su Mrkšić i Radić naredili pokolj, no svjedok je izbjegao otkriti njegov identitet, pravdajući se da je zaboravio i ne uspijeva se sjetiti.

Radićev branitelj Borivoje Borović, tijekom protuispitivanja sugerirao je da je svjedok po nacionalnosti Bošnjak kao i njegov sporni poznanik, te da su 1991. obojica bili na službi u JNA kao zapovjednici antiterorističkih postrojbi.

Na njegovo pitanje zašto mu je 1992. taj oficir povjeravao tajne iz dana pada Vukovara, svjedok je izbjegao izravno odgovoriti već je samo potvrdio da su obojica bili rodom iz BiH.

Svjedok je danas naveo da je Vukovar u studenom 1991. posjetio u pratnji fotoreportera vojnog lista Front Slobodana Vukadinovića, koji ga je poveo kao bi lakše prolazio punktove JNA.

Iskaz svjedoka P-016, koji se odvija u zaštitu lika i iskrivljenje glasa i danas je većim dijelom protekao na zatvorenoj sjednici.

U petak će ga ispitati Šljivančaninov branitelj Novak Lukić.

Umirovljenom generalu Mili Mrkšiću, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA na Vukovar, i njemu podređenim oficirima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, u Haagu se sudi pod optužbom za pokolj na Ovčari 20. studenoga 1991., u kojem su pogubljena najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila iz vukovarske bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙