FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Dr. Njavro protuispitivan po vlastitoj knjizi

DEN HAAG/ZAGREB,26. veljače(Hina) - Dr. Juraj Njavro, svjedok optužbena suđenju "vukovarskoj trojci" pred Haškim sudom (ICTY), u utorak jeodgovarao na pitanja branitelja optuženih, većinom vezana uz njegovuknjigu o vukovarskoj tragediji 1991., pod naslovom "Glava dolje, rukena leđa".
DEN HAAG/ZAGREB,26. veljače(Hina) - Dr. Juraj Njavro, svjedok optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" pred Haškim sudom (ICTY), u utorak je odgovarao na pitanja branitelja optuženih, većinom vezana uz njegovu knjigu o vukovarskoj tragediji 1991., pod naslovom "Glava dolje, ruke na leđa".

Borivoje Borović, odvjetnik koji u Beogradu uživa reputaciju "mafijaškog branitelja", u utorak je kao zastupnik optuženog Miroslava Radića protuispitivao doktora Njavru, šefa kirurgije vukovarske bolnice 1991., o navodima iz njegove knjige sjećanja.

"Napisali ste da je u vukovarskoj bolnici liječeno oko 2.000 ranjenika, a umrlo ih je 80", pitao je Borović.

"Da, ali u Vukovaru je postojala i ambulanta u Borovo-commercu, što povećava taj broj", odgovorio je Njavro.

Borović je stalno prekidao Njavru, postavljajući mu niz pitanja o pozicijama MUP-a, Zbora narodne garde (ZNG) i općine u Vukovaru, te komunikaciji čelništva vukovarske bolnice sa zapovjednicima obrane grada Milom Dedakovićem Jastrebom i Brankom Borkovićem - mladim Jastrebom.

Na pitanje branitelja, Njavro je naveo kako JNA od 16. do 20. studenoga nije granatirala bolnicu, čemu je Borović suprotstavio apele dr. Vesne Bosanac prema kojima je bolnica granatirana sve do 18. studenoga poslijepodne.

Dr. Njavro je objašnjavao da se on, kao šef kirurgije vukovarske bolnice, većinom nalazio u improviziranoj operacijskoj dvorani, te nije toliko upoznat s kontaktima s obranom grada, ili apelima koje je upućivala ravnateljica bolnice dr. Vesna Bosanac.

Na haškom suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA - Mili Mrkšiću Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, u srijedu će svjedočiti veteran američke diplomacije Herbert Okun, koji je u vrijeme agresije na Hrvatsku 1991./92. bio zamjenik posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Cyrusa Vancea.

Kao Vanceov zamjenik, Okun je u tom razdoblju sudjelovao na ključnim sastancima sa Slobodanom Miloševićem, čelnicima JNA, saveznih vlasti i lokalnih Srba o prekidu vatre u Hrvatskoj i dovođenju mirovnih snaga UN-a. Okun je vodio bilješke na sastancima koje su kasnije služile kao osnova za Vanceova izvješća glavnom tajniku UN-a. Devet svezaka tih bilježaka uvedeno je kao dokaz na suđenju Miloševiću pred ICTY-em.

Herbert Okun, američki diplomat od 1955. do 1991., bio je i zamjenik predsjedatelja međunarodne konferencije o Jugoslaviji od rujna 1992. do svibnja 1993.

Inače, Okun je bio tajnik veleposlanstva SAD-a u Moskvi 1962. u vrijeme kubanske krize kad je prevodio Hruščovljeva pisma za Kennedyja. Osamdesetih godina bio je veleposlanik u Njemačkoj, kasnije stalni predstavnik SAD-a pri UN-u, a nakon zaustavljanja rata u Hrvatskoj i mirovnih napora u BiH, od 1993. do 1997. s uspjehom je radio na rješavanju spora između Grčke i Makedonije. Bio je profesor međunarodnog prava na Yaleu a predavao je i međunarodne odnose na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙