FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki demokrati iznudili zatvorenu sjednicu senata

WASHINGTON,2. studenoga 2005.(Hina) - Američki demokrati su u utorakiznudili rijetku zatvorenu sjednicu Senata optužujući republikanskuvećinu da ne želi dovršiti istragu o pogrešnim obavještajnim podacimakoji su poslužili kao opravdanje predsjedniku Georgeu W. Bushu zanapad na Irak.
WASHINGTON,2. studenoga 2005.(Hina) - Američki demokrati su u utorak iznudili rijetku zatvorenu sjednicu Senata optužujući republikansku većinu da ne želi dovršiti istragu o pogrešnim obavještajnim podacima koji su poslužili kao opravdanje predsjedniku Georgeu W. Bushu za napad na Irak.

Demokrati su tim činom nastojali izvršiti pritisak na Obavještajni odbor Senata da dovrši drugu fazu istrage o tome da li je Bushova administracija zloupotrijebila obavještajne podatke o iračkom oružju masovnog uništenja kako bi opravdala napad na Irak 2003.

Odbor, kojeg vodi republikanac Pat Roberts, je u srpnju 2004. objavio izvješće o promašajima američkih obavještajnih službi koji su doveli do krivog uvjerenja da je Irak obnovio svoje programe kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja.

Nikakvo oružje masovnog uništenja nije pronađeno u Iraku i neki demokrati su optužili Bijelu kuću da je manipulirala obavještajnim informacijama.

Nakon zahtjeva demokrata iz Senata je udaljena publika i novinari i zaustavljen rad na zakonima.

Poslije nekih dva sata zatvorene sjednice senatori su se dogovorili da otvore Senat i imenovali dvostranačku skupinu od šest članova koja će razmotriti napredak na drugoj fazi izvješća.

Prošlotjedna optužnica za predstojnika ureda potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewisa Libbyja, u istrazi o odavanju imena tajne agentice CIA-e, supruge kritičara Bushove politike prema Iraku, također je otvorila mogućnost demokratima da ponovno usmjere pozornost na rat u Iraku i njegovo opravdanje.

Čelnik demokratske manjine u Senatu Harry Ried je, tražeći zatvorenu sjednicu, rekao da je optužnica osigurala pogled na to što se stvarno događalo, "kako je administracija iskrivila i manipulirala obavještajne podatke kako bi pridobila za rat u Iraku i nastojala uništiti one koji su se usudili staviti u pitanje njzine akcije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙