FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Amerikanci pokrenuli ofenzivu protiv al-Qaide

BAGDAD, 5. studenog 2005. (Hina/AP) - Američka vojska u subotu jepokrenula veliku ofenzivu nedaleko od iračko-sirijske granice kojoj jecilj uništenje sposobnosti iračke al-Qaide da iz inozemstva krijumčariborce, novac i opremu, nakon što je ta organizacija upozorila stranediplomate da pobjegnu iz Iraka i objavila ubojstvo dvoje otetihMarokanaca.
BAGDAD, 5. studenog 2005. (Hina/AP) - Američka vojska u subotu je pokrenula veliku ofenzivu nedaleko od iračko-sirijske granice kojoj je cilj uništenje sposobnosti iračke al-Qaide da iz inozemstva krijumčari borce, novac i opremu, nakon što je ta organizacija upozorila strane diplomate da pobjegnu iz Iraka i objavila ubojstvo dvoje otetih Marokanaca.

U ofenzivi u gradu Husaybahu sudjeluje oko 2500 marinaca i pripadnika pješaštva i mornarice, uz nepoznat broj iračkih vojnika, koji bi trebali otjerati pobunjenike iz vćinski sunitske provincije Anbara prije 15. prosinca, kad će se u Iraku održati parlamentarni izbori, priopćile su američke snage.

"Ciljevi operacije Čelična zavjesa su uspostava sigurnosti duž iračko-sirijske granice i uništenje terorističke mreže al-Qaide na području Husaybaha", stoji u priopćenju.

"Al-Qaida je koristila propusne granice u tom području za krijumčarenje stranih boraca, novca i opreme u Irak za potrebe stalnih napada protiv iračkog naroda i koalicijskih snaga", tvrdi se u priopćenju.

Ta operacija "označava prvo veće sudjelovanje brojnih iračkih postrojbi veličine brigade u zajedničkim operacijama sa snagama koalicije", kaže se u američkom priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙