FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska časnica otputovala u misiju UN-a na Haitiju

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Natporučnica Natalija Bočkaj, inačevojni psiholog, otputovala je jučer na šestmjesečni mandat u mirovnumisiju UN-a na Haitiju (MINUSTAH) gdje će zamijeniti pukovnikaTomislava Filjka, koji se u početku prosinca vraća iz misije.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Natporučnica Natalija Bočkaj, inače vojni psiholog, otputovala je jučer na šestmjesečni mandat u mirovnu misiju UN-a na Haitiju (MINUSTAH) gdje će zamijeniti pukovnika Tomislava Filjka, koji se u početku prosinca vraća iz misije.

Hrvatska u MINUSTAH-u sudjeluje od 2004., a u misiju odlaze isključivo vojni psiholozi, doznaje se danas iz Ministarstva obrane.

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je u travnju 2004. rezoluciju 1542 kojom se od 1. lipnja 2004. uspostavlja stabilizacijska misija na Haitiju (MINUSTAH) na početno razdoblje od šest mjeseci. Mandat je produžen rezolucijom 1576 Vijeća sigurnosti UN-a od 29. studenoga 2004. do 1. lipnja 2005. s namjerom da se misija i dalje produžava.

Inače, Haiti je bio područje djelovanja mirovne misije UN-a (UNMIH) nakon svrgnuća diktatora Babya Doca Duvaliera u početku 90-ih godina prošlog stoljeća. No misija nije uspjela ostvariti ciljeve i zahvatiti sve dijelove društva, niti uspostaviti tijela civilnog društva. Zbog zabrinjavajućega sigurnosnog stanja i zaštite ljudskih prava na Haitiju Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u veljači 2004. rezoluciju 1529 kojom je odobrena tromjesečna misija Međunarodnih prijelaznih snaga (MIF).

Vojne snage s ukupno 3000 vojnika poslane su iz Brazila, Čilea, Francuske, Kanade i SAD-a kako bi se stabiliziralo stanje u zemlji, a pozvane su i snage Organizacije Američkih Država (OAS - Organization of American States).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙