FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Eritreja i Etiopija gomilaju vojsku na granici

ASMARA, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Bivši neprijatelji Etiopijai Eritreja posljednjih su tjedana u pograničnom području počelepovećavati broj vojnika i tenkova, rekao je u srijedu izvor iz UN-anakon što je ta organizacija izvijestila da je stanje naetiopsko-eritrejskoj granici postalo napeto.
ASMARA, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Bivši neprijatelji Etiopija i Eritreja posljednjih su tjedana u pograničnom području počele povećavati broj vojnika i tenkova, rekao je u srijedu izvor iz UN-a nakon što je ta organizacija izvijestila da je stanje na etiopsko-eritrejskoj granici postalo napeto.

U izjavi UN-a od utorka navodi se da su pripadnici mirovne misije UN-a svoj opis stanja na terenu promijenili iz "stabilno" u "napeto", što je zabrinjavajuća promjena za diplomate koji pokušavaju spriječiti ponovno izbijanje rata između te dvije nacije poput onog od 1998. do 2000. godine.

"Primijetili smo akcije na obje strane. To više nije tajna. Provjerili smo. Obje strane se pripremaju na sve. Imamo naznaka da su obje zemlje zemlje pojačale svoje snage i u Privremenoj zoni sigurnosti (TSZ)", rekao je izvor iz UN-ove misije u Etiopiji i Eritreji (UNMEE). U tampon zonu između dvije zemlje, TSZ, ušli su vojnici ali ne i tenkovi, naveo je izvor.

Savjetnik eritrejskog predsjednika Isaisa Afewerkija, Yemane Ghembremeskel, za agenciju Reuters ocijenio je izvješće UN-a neodgovornim. "Ne znam raspoređuje li Etiopija vojnike i tenkove, no oni (UN) daju nedgovorne izjave", rekao je Ghembremeskel.

Etiopski ministar informiranja Berhanu Hailu Reutersu je izjavio da je etiopska vlada "predana rješavanju pograničnog spora s Eritrejom dijalogom i mirnim sredstvima" no i da je "s obzirom na to da je eritrejska vlada pojačala svoju ratnu retoriku, Etiopija poduzela sve preventivne mjere da izbjegne bilo kakva iznenađenja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙