FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: 30.000 haićanske djece godišnje se prokrijumčari u Dominikansku Republiku

PORT-AU-PRINCE, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Oko 30 tisućahaićanske djece svake se godine prokrijumčari u Dominikansku Republikugdje ih se prisiljava na prostituciju ili na druge ponižavajućeaktivnosti, izvijestili su u nedjelju dužnosnici UN-a i Američkeorganizacije za ljudska prava (OAS).
PORT-AU-PRINCE, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Oko 30 tisuća haićanske djece svake se godine prokrijumčari u Dominikansku Republiku gdje ih se prisiljava na prostituciju ili na druge ponižavajuće aktivnosti, izvijestili su u nedjelju dužnosnici UN-a i Američke organizacije za ljudska prava (OAS).

Na Haitiju se, pak, djeca 'uvlače' u bande, izložena su mučenjima, otmicama, seksualnom i fizičkom zlostavljanju, napuštaju se i prodaju kao imovina, upozoravaju UN-ova fundacija za djecu, UNICEF i OAS.

UNICEF-ova savjetnica za haićansku regiju Maria Jesus Conde i OAS-ov aktivist za prava djece Paulo Sergio Pinheiro izrazili su zabrinutost za sudbinu haićanske djece nakon što su četiri dana putovali karipskim otocima koji pripadaju Haitiju i Dominikanskoj Republici.

"Ono što smo tamo doznali poziva na duboku zabrinutost, otkrili smo da se trguje djecom i adolescentima koji se koriste za rad u kući i seksualno zlostavljaju", kazali su Conde i Pinheiro u zajedničkoj izjavi.

Spomenute organizacije upozoravaju i da na Haitiju postoji zakonska odredba po kojoj se desetogodišnjaci mogu zadržati u zatvoru bez ikakvih optužbi.

Suočen s političkom nestabilnošću i nezakonjem, Haiti je najsiromašnija država u regiji. Većina od devet milijuna stanovnika zarađuje manje od dva dolara dnevno, a vjeruje se da oko milijun haićanskih ilegalnih imigranata radi u tvornicama, plantažama šećerne repe i rančevima u daleko bogatijoj Dominikanskoj Republici.

Unatoč više od 7.000 UN-ovih pripadnika mirovnih snaga i međunarodne policije, Haiti sve dublje pada u kaos i nasilje, posebno nakon što je predsjednik Jean-Bertrand Aristide nakon vojnog puča svrgnut s vlasti 2004.

UNICEF i OAS pozivaju UN da poduzme veće napore kako bi se smanjilo siromaštvo na Haitiju, posebno da osigura da Haićani koji žive u 'slumovima', koje kontroliraju naoružane bande, imaju pristup humanitarnoj pomoći.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da se oko 300 tisuća haićanske djece koristi kao sluge, a da su mnogi od njih izloženi nasilju i seksualnom zlostavljanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙