FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: ugovor o istraživanju i proizvodnji nafte u Namibiji

ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA sVladom Republike Namibije potpisala je Ugovor o istraživanju iproizvodnji nafte i plina, koji se odnosi na istraživanja na blokupovršine više od 17 tisuća četvornih kilometara u Namibiji, priopćenoje danas iz Ine.
ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA s Vladom Republike Namibije potpisala je Ugovor o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, koji se odnosi na istraživanja na bloku površine više od 17 tisuća četvornih kilometara u Namibiji, priopćeno je danas iz Ine.

Ugovor o istraživanju i proizvodnji, sa stopostotnim udjelom Ine, na razdoblje od šest godina koje je podijeljeno u tri istraživačke faze, potpisan je sredinom prošlog tjedna kada je u Namibiji boravilo izaslanstvo Ine na čelu s predsjednikom Uprave Tomislavom Dragičevićem.

Inine aktivnosti u Namibiji počele su krajem 2003. kada je INA u toj afričkoj zemlji otvorila svoj ured, a Inini su stručnjaci u predistraživačkoj fazi trebali utvrditi perspektivnost neistraženog bazena "Nama", površine oko 90.000 četvornih kilometara. Na tom su području dosad izrađene samo tri istražne bušotine, pri čemu je na jednoj zabilježena erupcija plina.

Tijekom predistraživačke faze u protekle dvije godine obavljena su gravimetrijska i magnetometrijska mjerenja, a potom je izrađena Studija o naftno-plinskom potencijalu toga područja i stručnjaci INA-Naftaplina su kao perspektivno područje izdvojili prostor bloka Zaris, od 17.400 četvornih kilometara.

Ugovor o istraživanju i proizvodnji nafte i plina odnosi se na razdoblje od šest godina koje je podijeljeno u tri istraživačke faze.

Tijekom prve faze, koja traje dvije godine i u kojoj su predviđena ulaganja od dva milijuna dolara, minimalni istraživački radovi koje bi trebalo obaviti odnose se na snimanje 500 kilometara 2D seizmičkih profila.

Ovisno o tim rezultatima donijet će se odluka o ulasku u drugu fazu tijekom koje bi se snimilo još 100 četvornih kilometara trodimenzionalne seizmike, te izradila jedna istražna bušotina.

INA, kako se navodi u priopćenju, u potrazi za naftom i plinom danas istražuje na tri koncesije u Egiptu, te na dvije u Siriji, a istodobno, temeljem otkrića, ima udjel u proizvodnji iz Angole, Egipta i Sirije.

Proizvodnja nafte u Angoli je počela 1985. i dosad je na dva bloka INA, odnosno Hrvatska, dobila više od 3,5 milijuna tona nafte.

INA je u Egiptu počela ulagati u istraživanje 1989. i prve tone egipatske nafte pripale su joj 1994. godine. Od tada do 2004. iz Egipta je INA dobila 528.356 tona.

Siriju u Ini ocjenjuju najvećim uspjehom Naftaplinovih geologa, jer su prvi puta u povijesti inozemnih istraživanja, koja traju od 1968. godine, sami istraživali i otkrili (zasad) tri plinsko-kondenzatna polja Jihar, Palmyra i Al Mahr. Tijekom kolovoza ove godine INA je na Hayan koncesiji u Siriji počela s komercijalnom proizvodnjom nafte, ističu iz Ine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙