FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hadžipašić: Vlada Federacije nastavlja prodaju Energopetrola konzorciju INA-MOL

SARAJEVO,22. studenog(Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovinenastavit će pripremati ugovor s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOLo dokapitalizaciji naftne tvrtke Energopetrol, najavio je u utorakfederalni premijer Ahmet Hadžipašić.
SARAJEVO,22. studenog(Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastavit će pripremati ugovor s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL o dokapitalizaciji naftne tvrtke Energopetrol, najavio je u utorak federalni premijer Ahmet Hadžipašić.

"Vlada će nastaviti konkretne aktivnosti u pripemi ugovora s prije odabranim stateškim partnerom", kazao je Hadžipašić novinarima u Sarajevu nakon što je zbunjujućim ishodom prekinuta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije koji se trebao očitovati o vladinu planu za dokapalitalizaciju Energopetrola prodajom većinskog vlasničkog udjela u toj tvrtki INA-i i MOL-u.

Rasprava u Zastupničkom domu održana u utorak zapravo je bila nastavak izvanredne sjednice od 7. studenoga kada su oporbeni zastupnici iznijeli niz primjedbi na predloženi model dokapitalizacije Energopetrola te od vlade zatražili da razmotri i druge mogućnosti.

Vlada je nakon toga održala sjednicu na kojoj je zaključila kako Zastupnički dom, kao ni bilo tko drugi, nije predložio bolji model privatizacije od onoga koji je iznesen u ponudi INA-MOL-a te je izvijestila parlamentarce kako ostaje pri prvobitnom planu.

Na sjednici u utorak predstavnici četiri kluba zastupnika iznijeli su potpuno različite prijedloge o tome što valja dalje raditi.

Stranka demokratske akcije (SDA) podržala je prodaju Energopetrola hrvatsko-mađarskom konzorciju tražeći pritom da vlada poduzme mjere kojima će se spriječiti monopolističko ponašanje na naftnom tržištu.

Socijaldemokratska partija (SDP) tražila je pojašnjenje samog procesa, Bosanska stranka (BOSS) bila je odlučno protiv bilo kakve prodaje Energopetrola a Stranka za BiH (SBiH) saniranje te tvrtke iz federalnog proračuna ili ponavljanje javnog natječaja.

Predstavnik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) ustvrdio je pak kako prodaja Energopetrola uopće nije nešto čime bi se trebao baviti Parlament jer je to isključivo posao vlade.

Na prijedlog zastupnika HDZ-a Josipa Merdže na kraju se uopće nije glasovalo o vladinu stajalištu nego o prijedlozima zastupničkih klubova pri čemu nijedan nije dobio potrebnu većinu a sjednica je nakon toga prekinuta.

Kako je najavljeno o statusu Energopetrola trebao bi raspravljati i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, vjerojatno na sjednici koja se očekuje 29. studenog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙