FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOL spreman za nastavak privatizacije INE i ulaganja u rafinarije

BUDIMPEŠTA, 28. studenog 2005. (Hina) - Mađarske naftne kompanije MOLplanira za razdoblje do 2010. godine utrostručenje proizvodnje nafte iplina te udvostručenje rafinerijske proizvodnje, a za realizaciju tihplanova MOL je zajedno s INA-om spreman i u modernizaciju rafinerija uSisku i Rijeci uložiti 900 milijuna dolara.
BUDIMPEŠTA, 28. studenog 2005. (Hina) - Mađarske naftne kompanije MOL planira za razdoblje do 2010. godine utrostručenje proizvodnje nafte i plina te udvostručenje rafinerijske proizvodnje, a za realizaciju tih planova MOL je zajedno s INA-om spreman i u modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci uložiti 900 milijuna dolara.

Rekao je to je na konferenciji za novinare u Budimpešti predsjednik Uprave mađarske naftno-plinske grupacije MOL Zsolt Hernady.

Konferencija je održana u povodu desete godišnjice uvrštenja dionica MOL-a na Budimpeštansku burzu, a na njoj su objavljeni i razvojni planovi kompanije za narednih pet godina.

MOL je spreman sudjelovati u daljnjoj privatizaciji INE, ako i kad to hrvatska Vlada odluči, rekao je.

Hrvatska Vlada započela je s drugom fazom privatizacije i odredila konzultanta za taj proces, a MOL je spreman sudjelovati u daljnjoj privatizaciji Ine, rekao je Hernady.

Komentirajući najave o odustajanju Hrvatske od realizacije naftovodnog sustava Družba Adria, Hernady je ocijenio da je to unutarnja stvar Hrvatske.

Ako taj projekt ipak još bude razmatran, kako je rekao, valja imati na umu da Rusija značajno povećava izvoz nafte pa je to jedan od momenata koje bi valjalo uzeti u obzir.

MOL je spreman, dodao je Hernady, investirati u opremljenost tog naftovoda, ako ipak dođe do realizacije projekta, a ako Družba Adria na bude realizirana, rekao je, to neće imati većeg značaja za MOL-ovo poslovanje.

U vezi privatizacije bosansko-hercegovačke naftne tvrtke Energopetrol, član Uprave MOL-a Giorgy Mosonyi izvijestio je kako MOL očekuje da će puno jasniju situaciju imati do kraja godine do kada se očekuje konačna odluka o početku privatizacije.

Ukupne MOL-ove investicije do 2010. godine, kako je predstavljeno, trebale bi iznositi 5,4 milijardi dolara, a relativno najviše, 47 posto, odnosi se na ulaganja u istraživanje, eksploataciju i preradu, a 43 posto u razvoj i unapređenje rafinerija i prodajne mreže.

Taj ambiciozni plan ulaganja MOL-u bi u 2010. godini trebao donijeti bruto dobit (EBITDA) od 3,5 milijardi dolara.

Usporedbe radi, u prvih devet mjeseci ove godine, bruto dobit MOL-a iznosila je 1,64 milijarde dolara.

U istraživanju i proizvodnji, cilj MOL-a je proizvodnja 300 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno i 900 milijuna barela ekvivalenta naftnih i plinskih pričuva do 2010. U tim svojim planovima, MOL se značajno oslanja na partnerstvo s INA-om, rekao je Hernady.

Iz MOL-a su takodjer najavili da do 2010. planiraju i postupno povećanje isplata dividende na 30 posto neto zarade, za razliku od 2004. kada je iznosila 8 posto.

U deset godina vrijednost dionica MOL-a povećana je za čak 1.700 posto, a u prvih devet mjeseci ove godne za 59 posto. Trenutna cijena dionica MOL-a na Budimpeštanskoj burzi je oko 87 eura, izvijestio je predsjednik te burze Attila Szalay Berzeviczy.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙