FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Zbog neslaganja oko Energopetrola ministar Žigić podnio ostavku

SARAJEVO, 7. studenog 2005. (Hina) - Ministar energetike, industrije irudarstva Federacije BiH Izet Žigić podnio je u ponedjeljak ostavku natu dužnost u tijeku burne rasprave u federalnome Zastupničkome domu odokapitalizaciji naftne tvrtke Energopetrola za koju je Vlada kaostrateškog partnera odredila hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL.
SARAJEVO, 7. studenog 2005. (Hina) - Ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Izet Žigić podnio je u ponedjeljak ostavku na tu dužnost u tijeku burne rasprave u federalnome Zastupničkome domu o dokapitalizaciji naftne tvrtke Energopetrola za koju je Vlada kao strateškog partnera odredila hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL.

Žučna rasprava završila je u večernjim satima odlukom zastupnika federalnog parlamenta da se od federalne vlade zatraže podrobna objašnjenja o uključivanju konzorcija INA-MOL u dokapitalizaciju Energopetrola, a vladi je dat rok da u sljedećih 15 dana odgovori na postavljena zastupnička pitanja.

Dok su zastupnici raspravljali o Energopetrolu, stotinjak radnika te tvrtke ispred zgrade parlamenta u Sarajevu tražilo je da većinski vlasnik postane INA i MOL te se time okonča višegodišnje propadanje tvrtke.

Informaciju o Žigićevoj ostavci objavio je federalni premijer Ahmet Hadžipašić, a sam Žigić obrazložio ju je pred okupljenim novinarima.

"Smatram da nisam više u poziciji donositi kvalitetne odluke i nosim odgovornost posla koji stoji pred Vladom FBiH i ovim ministarstvom u slijedećem razdoblju. Smatram da je vrijednije sačuvati glavu nego je založiti za državu", rekao je Žigić.

Za vrijeme burne rasprave u parlamentu premijer Hadžipašić upozorio je zastupnike da bi obustavljanjem dokapitalizacije Energopetrola došlo do aktiviranja hipoteke od strane HVB banke a tvrtka otišla u stečaj.

Konzorcij INA-MOL bi prema odluci vlade BiH, koju federalni zastupnici u ponedjeljak nisu prihvatili, bio postao vlasnikom 67 posto udjela u Energopetrolu, 22 posto kapitala zadržala bi država dok bi 11 ostalo malim dioničarima. Tijekom rasprave u parlamentu zastupnici HDZ-a BiH i SDA podupirali su odluku federalne vlade, no ne i njihova koalicijska Stranka za BiH u čijim je redovima i ministar Izet Žigić koji je podnio ostavku. Svoje protivljenje da INA i MOL postanu većinski vlasnici Energopetrola iskazali su i zastupnici SDP-a BiH i Bosanske stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙