FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši američki državni tužitelj pridružuje se Sadamovoj obrani

BAGDAD, 27. studenog 2005. (Hina) - Bivši američki državni tužiteljRamsey Clark pridružio se braniteljskom timu bivšeg iračkog diktatoraSadama Huseina na suđenju u dobro čuvanoj sudnici u Bagdadu koje senastavlja u ponedjeljak, objavljeno je u nedjelju.
BAGDAD, 27. studenog 2005. (Hina) - Bivši američki državni tužitelj Ramsey Clark pridružio se braniteljskom timu bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina na suđenju u dobro čuvanoj sudnici u Bagdadu koje se nastavlja u ponedjeljak, objavljeno je u nedjelju.

Clark, kontroverzni odvjetnik koji se nalazio na čelu američkog državnog tužiteljstva krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, da bi nakon toga postao mirovni aktivist protiv rata u Vijetnamu i branitelj optuženih ratnih zločinaca poput Slobodana Miloševića, rekao je da se nada kako će ojačati Sadamovu obranu.

"Naš plan je da u ponedjeljak ujutro odemo u sudnicu u Bagdadu kao potpora obrani", rekao je Clark, dodajući da je "pošteno suđenje apsolutni imperativ za povijesnu istinu".

Clarku će se pridružiti bivši ministar pravosuđa Katara Najeeb al-Nauimi, čime će proces protiv Sadama, koji su dosad vodili isključivo Iračani, dobiti međunarodni aspekt.

Zasad nije jasno hoće li predsjedavajući sudac Rizgar Mohammed Amin dopustiti Clarku i Nauimiju da uđu u sudnicu, ali je glasnogovornica obrane kazala da su njihovo sudjelovanje već odobrili američki savjetnici suda.

Suđenje je počelo 19. listopada, te se nastavlja nakon 40-dnevne odgode, koju je ishodila obrana kako bi se bolje pripremila.

Tijekom stanke su ubijena dvojica Sadamovih branitelja, a treći je pobjegao iz zemlje nakon što je dobio prijetnje smrću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙