FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuzi žele vratiti povjerenje ulagača nakon izgreda

PARIZ, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tri glavne pokretačke snagegospodarskog rasta nesmetano djeluju u Francuskoj, kazao je u petakfrancuski premijer Dominique de Villepin.
PARIZ, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tri glavne pokretačke snage gospodarskog rasta nesmetano djeluju u Francuskoj, kazao je u petak francuski premijer Dominique de Villepin.

Njegove izjave posljednje su u nizu pozitivnih ocjena francuskih gospodarskih izgleda od strane vlade koja se bori ne bi li vratila povjerenje nakon tri tjedna izgreda u siromašnim predgrađima francuskih gradova koji su se stišali prošli tjedan.

"Tri motora rasta - potrošnja, izvoz i ulaganje, svi su redom u pogonu", kazao je Villepin za radijsku postaju RTL. "Naša bi zemlja trebala investirati, morala bi se mobilizirati, a ove riječi posebno upućujem poslovnim čelnicima - ovo je vrijeme za ulaganja, kada su kamatne stope niske. Svi uvjeti su spremni da naša zemlja krene naprijed".

Ministar financija Thierry Breton ponovio je procjene rasta za drugo najveće gospodarstvo eurozone od 1,5 do 2,0 posto za 2005. i između 2,0 i 2,5 posto za iduću godinu. Dodao je da je prognozirane stope rasta moguće izgleda postići nakon snažnog povećanja rasta u trećem tromjesečju i poboljšanja u najnovijim pokazateljima.

Takve ciljane razine podupiru stremljenja konzervativne vlade u pogledu smanjenja nezaposlenosti i poštivanja proračunskih pravila Europske unije koja ograničavaju manjak na tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Villepin, koji je kao glavni prioritet francuske vlade, na čijem je čelu, odredio borbu protiv nezaposlenosti, pozdravio je također smanjenje nezaposlenosti u posljednjim mjesecima. Stopa nezaposlenosti u rujnu je smanjena na 9,8 posto, nastavivši svoje klizanje nakon najviše petogodišnje razine od 10,2 posto zabilježene u svibnju.

Kako je kazao premijer, više od 200.000 ljudi zaposleno je prema novom ugovoru uvedenom ranije ove godine kojim se malim tvrtkama dopušta produženje pokusnog razdoblja za nove radnike s nekoliko mjeseci na dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙