FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Gospodarski forum deset država od Jadrana do Crnog mora

BEČ, 7. studenog 2005. (Hina) - Gospodarski forum o temi "Mogućnostiza strana ulaganja u zemljama od Jadrana do Crnog mora", koji se uponedjeljak održava u Raiffeisen banci u Beču, novi je poticajsuradnji deset država ovoga prostora čiji predstavnici sudjeluju naforumu, jedinstvena je ocjena njegovih sudionika.
BEČ, 7. studenog 2005. (Hina) - Gospodarski forum o temi "Mogućnosti za strana ulaganja u zemljama od Jadrana do Crnog mora", koji se u ponedjeljak održava u Raiffeisen banci u Beču, novi je poticaj suradnji deset država ovoga prostora čiji predstavnici sudjeluju na forumu, jedinstvena je ocjena njegovih sudionika.

Na skupu sudjeluju predstavnici Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Turske i domaćina zemlja Austrije, premijeri, ministri, stručnjaci agencija za poticanje ulaganja, gospodarstvenici i industrijalci, kako bi u neposrednim kontaktima dogovarali konkretne projekte buduće suradnje i unapređenje međusobnih, bilateralnih i multilateralnih odnosa sa svrhom daljnjeg razvitka i stabilnosti.

Na skupu se raspravlja o suradnji u gospodarstvu s težištem na malom i srednjem poduzetništvu, prekograničnim projektima u telekomunikacijama, energetici, infrastrukturi i ekologiji, a to je prigoda da se razmotre i mogućnosti za strane ulagače.

Austrijski ministar gospodarstva Martin Bartenstein naglasio je da je to regija s više od 140 milijuna ljudi te da su te države vrlo zanimljive stranim ulagačima s obzirom na visoke stope gospodarskog rasta, veće od onih u EU. Kazao je da je Austrija jedan od najvećih inozemnih ulagača u tim zemljama, navodeći primjer Hrvatske, gdje je na prvom mjestu u izravnim ulaganjima.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu i potpredsjednik Bečkog ekonomskog foruma Erhard Busek pozdravio je održavanje skupa, uz preporuku daljnjeg jačanja međusobne suradnje, posebice na prekograničnim projektima. On je istaknuo da kao potpredsjednik foruma stalno lobira ne samo u Austriji, nego i Švicarskoj i Njemačkoj, kako bi se što više stranih ulagača privuklo na ulaganja u tim zemljama.

Predstavnici država izvijestili su o gospodarskom stanju i mogućnostima za strana ulaganja te sektorima za koje postoje projekti koji zahtijevaju angažman stranih ulagača. Na skupu je govorio i pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija David Sopta, koji je istaknuo kako hrvatska Vlada stalno nastoji poboljšati ozračje za strana ulaganja i da posebno očekuje više greenfield investicija - izvozno orijentiranih. Također je rekao da Vlada snažno podupire razvitak malog i srednjeg poduzetništva kao jednog od temelja održivog razvitka. "Tu očekujemo jaču potporu austrijskog bankovnog sektora koji je nazočan u Hrvatskoj", rekao je Sopta, istaknuvši da Hrvatska cijeni nazočnost austrijskih ulagača.

Sličnu ocjenu izrekao je i voditelj Odjela za poticanje ulaganja u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH Sani Ljubunčić, koji je istaknuo važnost i potrebu investicija u telekomunikacije gdje Austrija prednjači. Također je rekao da je za općenito stanje u telekomunikacijama važno postupno daljnje liberaliziranje i ulazak novih operatera, fiksnih i mobilnih.

Na gospodarskom forumu sudjeluju i premijeri Makedonije Vlado Bučkovski i Crne Gore Milo Đukanović, koji su izvijestili o gospodarskom stanju i ozračju za strane investicije u njihovim zemljama, a govorili su i o daljnjim koracima u približavanju europskim integracijama.

Drugi gospodarski forum održava se u organizaciji bečkih veleposlanstava država od Jadrana do Crnog mora, u suradnji s Bečkim ekonomskim forumom i Austrijskom udrugom industrijalaca, koja je i jedan od osnivača bečkog Gospodarskog foruma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙