FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dionice francuskog energetskog diva privukle 4,8 milijuna ulagača

PARIZ, 18. studenog 2005. (Hina/AP) - Rekordnih 4,8 milijunapojedinačnih ulagača predbilježilo se za upis dionica u početnojjavnoj ponudi Electricite de France (EDF), kazao je u petak francuskiministar financija Thierry Breton.
PARIZ, 18. studenog 2005. (Hina/AP) - Rekordnih 4,8 milijuna pojedinačnih ulagača predbilježilo se za upis dionica u početnoj javnoj ponudi Electricite de France (EDF), kazao je u petak francuski ministar financija Thierry Breton.

Očekuje se da će se djelomičnom privatizacijom francuske državne elektroenergetske kompanije EDF ostvariti sedam milijardi eura prihoda, što bi značilo da je ukupna tržišna kapitalizacija tog francuskog giganta veća od 50 milijardi eura.

Dionice su ponuđene po cijeni od 32 eura za individualne ulagače i 33 eura za institucije, što je gornja granica ranije objavljenog raspona cijena.

Breton je rekao da je vlada povećala udio novih dionica rezerviranih za individualne ulagače s 50 na 60 posto kao odgovor na veliku potražnju, dok će udio dionica za institucije biti smanjen na 40 posto. Interes francuskih kućanstava odražava njihovu "emocionalnu privrženost EDF-u i njihovu želju da podupru njegov razvoj", dodao je.

Time će se smanjiti vladin udio u tom energetskom poduzeću sa 100 na 85 posto i pomoći da se uloži obećanih 40 milijardi eura u proširenje proizvodnje i distribucijskog kapaciteta, pretežito u Francuskoj.

Kao rezultat djelomične privatizacije, EDF će imati više pojedinačnih dioničara od bilo koje druge francuske kompanije, kazao je ministar financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙