FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad njemačkog indeksa povjerenja ulagača

BERLIN, 15. studenog 2005. (Hina/dpa) - Povjerenje njemačkih ulagača uovogodišnjem je studenom oslabilo, pokazao je ključni pokazateljnjemačkog centra za europska ekonomska istraživanja ZEW objavljen uutorak.
BERLIN, 15. studenog 2005. (Hina/dpa) - Povjerenje njemačkih ulagača u ovogodišnjem je studenom oslabilo, pokazao je ključni pokazatelj njemačkog centra za europska ekonomska istraživanja ZEW objavljen u utorak.

Takozvani ZEW indeks, koji kompilira centar za europska ekonomska istraživanja sa sjedištem u Mannheimu, spustio se u tom mjesecu na 38,4 bodova s u listopadu zabilježenih 39,4 bodova. U rujnu je indeks iznosio 38,6 bodova.

Ovomjesečni pad indeksa povjerenja ulagača, koji se pojašnjava zabrinutostima oko smjera politike nove vlade najvećeg europskog gospodarstva, poništio je zapažene koristi od nedavnog pada cijena nafte i ovogodišnjeg pada tečaja eura, smatranog pokretačem njemačke izvozne mašine.

Pad indeksa u velikom je nesuglasju s očekivanjima ekonomista, koji su predviđali njegovo povećanje na 45 bodova. Pa ipak, unatoč padu u studenome, indeks ostaje osjetno iznad svojeg povijesnog prosjeka od 34,2 boda.

Provedeno među oko 300 institucionalnih ulagača i analitičara, ZEW istraživanje smatra se uvodom za objavu kasnije ovoga mjeseca pomno praćenog Ifo indeksa poslovnog povjerenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙