FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 24. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati
ZAGREB, 24. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

SARAJEVO - Američka će vlada biti aktivno uključena u pregovore o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koje trebaju biti obavljene do ožujka naredne godine i to je možda najvažniji rezultat ovotjednih razgovora vođenih u Washingtonu, zaključuju u četvrtak sarajevski dnevni listovi. Odluku o sudjelovanju američkih predstavnika u očekivanom nastavku pregovora istaknutim bosanskoehrcegovačkim dužnosnicima posebnim je pismom prenio državni podtajnik Nicholas Burns. Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić koji je bio i najkritičnije raspoložen u odnosu na ishod razgovora u Washingtonu, nakon Burnsove najave izjavio je kako ga Burnsova najava ohrabruje, baš kao i stajališta o ustavnim promjenama u BiH američke državne tajnice Condolleeze Rice, prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

ZAGREB - Čečenija dočekuje parlamentarne izbore u nedjelju uz dosad nezabilježene sigurnosne mjere, s 24 tisuće pripadnika policije i vojske te s još 3,5 tisuće u stanju pripravnosti kako bi se zajamčila sigurnost kandidatima i biračima. Čečenske vlasti sve su manje sigurne da je pravo vrijeme za održavanje izbora nakon smrti dvojice članova izbornih povjerenstava koji su stradali "nesretnim slučajem" prošlog tjedna, piše Nezavisimaja gazeta. Predsjednik seoskog izbornog povjerenstva Isa Temirgirajev "poginuo je zbog neopreznog rukovanja oružjem", dok je predsjednik drugog područnog izbornog povjerenstva Baudi Čamaev izgubio život u sudaru svojeg automobila s kamionom. Prometna nesreća koju je doživio čečenski premijer Sergej Abramov u Moskvi također prošlog tjedna, još je više pojačala strahove.

ZAGREB - Postupak screeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, nastavlja se u petak u Bruxellesu poglavljem o slobodi kretanja kapitala, šestim po redu od otvaranja pregovora. Predstavnici Europske komisije će u petak na eksplanatornom sastanku s hrvatskim i turskim pregovoračima objašnjavati europsko zakonodavstvo za poglavlje sloboda kretanja kapitala. Druga bilateralna faza screeninga za to poglavlje održat će se 21. prosinca, kada će hrvatski pregovarači odgovarati na upite Europske komisije i iznijeti u čemu se hrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europskog.

TOKIO - Japanska vlada odlučila je u četvrtak anulirati oko 710 milijardi jena (6,1 milijardi dolara) iračkog duga, ili 80 posto duga te zemlje prema Tokiju, sukladno sporazumu Pariškog kluba zaključenom u studenom 2004. Odluka je objavljena prilikom susreta u Tokiju između japanskog ministra vanjskih poslova Taro Asa i njegovog iračkog kolege Hoshyara Zebarija. Dvojica ministara su razmijenili diplomatske note o tom japansko-iračkom dogovoru, koji se temelji na deklaraciji Pariškog kluba iz studenoga 2004. koji traži anuliranje 80 posto iračkog duga. Članovi Pariškog kluba su zadržali oko trećinu iračkog duga.

PEKING - Kineske vlasti potvrdile su i drugi smrtni slučaj osobe zaražene ptičjom gripom, te novo, ukupno 21. žarište te bolesti u toj zemlji. Tridesetpetogodišnjakinja iz Xiuninga u istočnoj provinciji Anhui umrla je od posljedica virusa ptičje gripe H5N1 kao ukupno 68. osoba od 131 zaražene od 2003. u Vijetnamu, Tajlandu, Indoneziji, Kambodži i Kini. Kinesko Ministarstvo zdravlja priopćilo je kako je smrtosnosni virus pronađen na oko 2000 komada peradi na farmi u Miguanu, u sjeveroistočnoj provinciji Xinjiang. Kina je od izbijanja zaraze uništila preko 20 milijuna peradi i ptica.

HARBIN - Sloj benzena, jako štetnog proizvoda, nastavio je u četvrtak napredovati po kineskoj rijeci Songhua i stigao je do grada Harbina, gdje je 4 milijuna stanovnika ostalo bez vode, navele su mjesne vlasti. Sloj onečišćenja dug 80 km stigao je u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu u okolicu glavnog grada pokrajine Heilongjiang iz susjednog Jilina, 380 km uzvodno nakon eksplozije u petrokemijskoj tvornici 13. studenoga. Kineska vlada je tek u srijedu priznala obim zagađenja. U utorak su vlasti glavnog grada pokrajine Heilonjiang objavile obustavu dovoda vode, nakon čega su stanovnici u dućanima ispraznili zalihe vode. Zamjenik guvernera pokrajine Jilin, Jiao Zhengzhong ispričao se stanovnicima Harbina, što je u Kini prilično neuobičajen potez nekog visokog dužnosnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙