FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Santiago: Čileanski tužitelj izdao zahtjev za uhićenjem Pinocheta

SANTIAGO , 23. studenog 2005. (Hina) - Čileanski tužitelj Carlos Cerdau srijedu je izdao zahtjev za uhićenjem Augusta Pinocheta (90) zbogprijevare i nezakonita bogaćenja na račun države, ali istodobnoodlučio da bivši čileanski diktator zbog poodmakle dobi neće bitiprebačen u zatvor, nego će ostati u kućnom pritvoru.
SANTIAGO , 23. studenog 2005. (Hina) - Čileanski tužitelj Carlos Cerda u srijedu je izdao zahtjev za uhićenjem Augusta Pinocheta (90) zbog prijevare i nezakonita bogaćenja na račun države, ali istodobno odlučio da bivši čileanski diktator zbog poodmakle dobi neće biti prebačen u zatvor, nego će ostati u kućnom pritvoru.

U posljednja dva tjedna Cerda je službeno ispitivao Pinocheta u tri navrata o podrijetlu oko 27 milijuna dolara imovine u nekretninama i na stranim bankovnim računima, koliko ih bivši diktator navodno posjeduje.

Informacije o tomu Cerda je dobio od istražnog povjerenstva američkog Senata. Prema tvrdnjama toga povjerenstva, Pinochet u jednoj washingtonskoj banci i u bankama u drugim stranim zemljama pod lažnim imenima posjeduje milijune dolara.

Cerda je, nakon provjere dobivenih informacija, optužio Pinocheta za prijevaru, pribavljanje falsificiranih dokumenata i uskraćivanje točnih informacija tijekom prvog ispitivanja.

Prema odvojenoj, ranije vođenoj istrazi, Pinochet je optužen za povezanost s nestankom 119 čileanskih ljevičarskih aktivista koji su se usprotivili njegovoj vojnoj hunti u razdobjlu od 1973. do 1990.

Pinochetov odvjetnik Pablo Rodriguez u srijedu je izvijestio da namjerava uložiti žalbu na zahtjev za uhićenjem svojega klijenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙