FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši peruanski predsjednik Fujimori neočekivano posjetio Čile

SANTIAGO, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Bivši peruanskipredsjednik Alberto Fujimori, protiv kojega je u Peruu izdanameđunarodna tjeralica zbog kršenja ljudskih prava i korupcije,neočekivano je u nedjelju posjetio susjedni Čile gdje će se, kako jeizjavio, pripremati za povratak u Peru kao kandidat na izborima 2006.
SANTIAGO, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori, protiv kojega je u Peruu izdana međunarodna tjeralica zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, neočekivano je u nedjelju posjetio susjedni Čile gdje će se, kako je izjavio, pripremati za povratak u Peru kao kandidat na izborima 2006.

U izjavi medijima Fujimori je kazao da je u nedjelju napustio Tokio i 'odletio' u Santiago.

Fujimori, koji je vodio Peru od 1990. do 2000., skriva se u Japanu gdje je pobjegao u studenom 2000. kada je korupcijski skandal potresao njegovu vladu.

"Moj je cilj privremeno ostati u Čileu kao dio mojih napora da se vratim u Peru i održim obećanje značajnom dijelu peruanskog naroda koji želi da budem kandidat na izborima 2006.", izjavio je.

Fujimori je stigao u Čile u vrijeme napetih odnosa između Čilea i Perua, nakon što je peruanski Kongres prošloga tjedna izglasao zakon kojim svojata čileanski morski teritorij.

Čelnica Međunarodne policije u Čileu Maria Elena Gomez novinarima je izjavila da čileanske vlasti znaju da je Fujimori odsjeo u hotelu u Santiagu.

"Postoji nekoliko međunarodnih zahtjeva za uhićenjem Alberta Fujimoria koji u Čileu nisu pravno valjani", kazala je Gomez. Dodala je da su imigracijski dužnosici, čim su saznali da je Fujimori u zračnoj luci, odmah izvijestili Interpol i peuranske pravosudne vlasti koje sada trebaju odlučiti kako postupiti.

Gomez je rekla i da Fujimori slobodno može napustiti Čile. "Nema nikakvih zapreka da on napusti zemlju", dodala je.

Da bi Čile mogao uhititi Fujimoria, istaknula je Gomez, Peru mora uputiti zahtjev za uhićenjem putem ministarstva vanjskih poslova, a taj zahtjev tada ide na čilenaski Vrhovni sud koji odlučuje je li zahtjev pravno valjan u Čileu.

Peru je neuspješno pokušavao ishoditi izručenje Fujimoria iz Japana, a ove je godine planirao i uputiti tužbu Međunarodnom sudu u Haagu kako bi prisilio Japan da ga izruči kako bi mu se sudilo u Peruu.

Fujimori je optužen za 21 kazneno djelo, među kojima su korupcija i politička odgovornost zbog ubojstava 25 ljudi, među kojima i jedno dijete, koja su početkom 1990-ih izvršili tzv. odredi smrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙