FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Merkel u NATO-u najavila bolje odnose sa SAD-om

BRUXELLES, 23. studenog 2005. (Hina/dpa) - Novoimenovana njemačkakancelarka Angela Merkel u srijedu je u Bruxellesu obećala rad na"daljnjem razvoju" odnosa sa Sjedinjenim Državama, dodavši kako u vezis tim namjerava "iskoristiti" NATO kao "politički savez" za razmjenumišljenja među zemljama saveznicama.
BRUXELLES, 23. studenog 2005. (Hina/dpa) - Novoimenovana njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je u Bruxellesu obećala rad na "daljnjem razvoju" odnosa sa Sjedinjenim Državama, dodavši kako u vezi s tim namjerava "iskoristiti" NATO kao "politički savez" za razmjenu mišljenja među zemljama saveznicama.

Merkel je međutim isključila mogućnost izmjena u politici Berlina prema Iraku, kazavši kako bi Njemačka trebala nastaviti s obukom iračkih snaga sigurnosti izvan zemlje.

Kancelarka, koja se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu sastala s glavnim tajnikom te organizacije Jaapom de Hoopom Schefferom, kazala je kako njezina vlada NATO vidi kao "vojni i politički savez".

Njezina odluka da posjeti NATO unutar 24 sata od imenovanja na mjesto kancelarke "pokazuje koliko je NATO važan, ne samo kao vojni savez već i kao politički savez, iznimno značajan za transatlantski sigurnosni dijalog", rekla je Merkel novinarima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Schefferom, Merkel je rekla da je odlučna u nastojanju da se uspostave još čvršće veze sa SAD-om, no dodala je kako smatra da bi NATO trebao biti prvo mjesto za razmjenu mišljenja među članicama.

"NATO bi trebao biti prvo mjesto na kojemu bi zemlje članice trebale raspravljati o političkim pitanjima od zajedničkog interesa", rekla je njemačka kancelarka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙