FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Angela Merkel izabrana za njemačku kancelarku

BERLIN, 22. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica Kršćansko-demokratskeunije (CDU) Angela Merkel, koja je u utorak većinom glasova zastupnikaBundestaga izabrana za novu njemačku predsjednicu vlade, prva jekancelarka u povijesti Njemačke i prva osoba iz bivšeg DDR-a na tojfunkciji.
BERLIN, 22. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel, koja je u utorak većinom glasova zastupnika Bundestaga izabrana za novu njemačku predsjednicu vlade, prva je kancelarka u povijesti Njemačke i prva osoba iz bivšeg DDR-a na toj funkciji.

Za Angelu Merkel je glasovalo 397 od 614 zastupnika koliko ih broji novi Bundestag. Demokršćansko-demokratska koalicija na čijem čelu stoji nova kancelarka broji 448 zastupnika, što znači da 51 zastupnik iz koalicijskog bloka nije glasovao za Merkel.

Merkel bi u utorak trebala zajedno s 15 ministara svoje vlade položiti svečanu prisegu u Bundestagu, nakon što joj predsjednik države Horst Koehler uruči svečanu povelju o imenovanju. Za večernje sate je najavljena i prva sjednica novog kabineta.

Angela Merkel rođena je 17. srpnja 1954. u Hamburgu kao prvo od troje djece protestantskog svećenika Horsta Kasnera i učiteljice engleskog i latinskog Herlinde Kasner.

Odmah nakon Angelinog rođenja obitelj Kasner 1954. odlazi u grad Templin u Njemačkoj Demokratskoj Republici, gdje svećenik Kasner želi raditi na očuvanju vjere u novoosnovanoj socijaldemokratskoj državi "radnika i seljaka".

Angela djetinjstvo provodi u zajednici "Waldhof", crkvenoj ustanovi za izobrazbu hendikepirane djece gdje njezin otac predaje. Obitelj Kasner od samog je dolaska u istočnonjemačku pokrajinu Brandenburg pod prismotrom državne tajne policije tako da djeca Angela, Marcus i Irene bivaju odgajani u duhu nepovjerenja i opreza, što su osobine koje Angelu Merkel, prema riječima upućenih, karakteriziraju do današnjeg dana.

Unatoč latentnom neprijateljskom odnosu prema državi DDR, djeca Kasnerovih se potpuno uklapaju u svakodnevnicu tako da Angela ulazi u pionire a poslije i u FDJ, mladež Socijalističke jedinstvene stranke (SED) DDR-a.

Angela Kasner je odlična učenica te tako osvaja matematičku olimpijadu, što joj omogućava odlazak na studijski boravak u Sovjetski Savez. Slijedi studij fizike u Lepzigu, diploma 1978. te 1986. doktorat na temu "Izračunavanje brzinskih konstanti elementarnih reakcija na primjeru jednostavnih ugljikovodika".

Pad Berlinskog zida Angela Merkel dočekuje, prema vlastitim navodima, u sauni. Od samog početka se priključuje demokratskom pokretu, a nekoliko dana prije svečanog ujedinjenja dviju njemačkih država ulazi u CDU.

Od samog početka ulazi u krug ljubimaca tadašnjeg kancelara Helmuta Kohla, koji se zauzima za karijeru svoje "istočne djevojčice" te joj već najesen iste godine povjerava ministarstvo za mladež i žene te kasnije položaj ministrice za zaštitu okoliša.

Godine 1998. u jeku CDU-ova skandala oko ilegalnih donacija koji do dan danas nisu u potpunosti razriješeni, Angela Merkel se na vrijeme distancira od glavnog aktera skandala, Helmuta Kohla, što joj prvo donosi položaj glavne tajnice, a dvije godine kasnije i predsjednice CDU-a.

Najveći interni poraz trpi 2002. kada u korist predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmunda Stoibera odstupa od mjesta demokršćanskog kandidata za kancelara. Tijekom predizborne kampanje za posljednje izbore još uvijek, unatoč uspjehu, trpi kritiku muškog dijela CDU-a, posebice svrgnutog predvodnika zastupničkog kluba Friedricha Merza.

Unutar stranke Merkel slovi kao dostojna zastupnica tradicionalnih demokršćanskih vrijednosti, kako u unutarnjoj tako i u vanjskoj politici. Tijekom predizborne kampanje Merkel je posebnu težinu posvetila pitanju zadržavanja Njemačke na vodećim pozicijama u znanosti te povećanju unutarnje sigurnosti zemlje. Merkel ne slovi kao žestoki borac za ženska prava, ali su njezin dolazak na čelo zemlje pozdravile vodeće njemačke feministkinje, među kojima i Alice Schwarzer.

Angela Merkel od 1998. živi u braku s kemičarom Joachimom Sauerom. To je njezin drugi brak, jer je od 1978. do 1982. bila udata za fizičara Ulrich Merkela, čije je prezime iz nepoznatih razloga zadržala. Nova njemačka kancelarka nema djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙