FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V a ž n a obavijest: Ispravak vijesti HNA1724 "Stoiber ostaje u Muenchenu"

ZAGREB, 1. studenog 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u prvoj rečenicivijesti HNA1724 "Stoiber ostaje u Muenchenu" isprave pogrešnu funkcijuEdmunda Stoibera, koji je predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU).Ispravljenu verziju prenosimo u cijelosti:
ZAGREB, 1. studenog 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u prvoj rečenici vijesti HNA1724 "Stoiber ostaje u Muenchenu" isprave pogrešnu funkciju Edmunda Stoibera, koji je predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU). Ispravljenu verziju prenosimo u cijelosti:

BERLIN, 1. studenoga 2005. (Hina) - Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber neće postati novi ministar gospodarstva u vladi Angele Merkel, priopćeno je u utorak u Muenchenu. #L#

Stoiber je svoje iznenadno povlačenje iz kabineta buduće kancelarke Angele Merkel (Kršćansko demokratska unija, CDU) obrazložio stavom da je nakon jučerašnje ostavke predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Franza Muenteferinga došlo "do poremećaja ravnoteže" u budućoj vladi velike koalicije.

"SPD je s novim vodstvom potpuno nepredvidljiv", izjavio je Stoiber na konferenciji za tisak održanoj nakon sastanka predsjedništva CSU-a u utorak popodne.

"Stoga sam došao do zaključka da je za CSU bolje ako ostanem u Muenchenu", zaključio je Stoiber.

Stoibera bi na mjestu ministra gospodarstva nadležnoga i za pitanja europske politike trebao zamijeniti predvodnik CSU-a u Bundestagu Michael Glos.

Iz krugova bliskih vrhu CSU-a u ponedjeljak je priopćeno da je Stoiber prvobitno pristao ući u vladu Angele Merkel "između ostalog i zbog povjerljivog odnosa prema Muenteferingu".

Promatrači međutim jednoglasno procjenjuju da je Stoiberu Muenteferingova ostavka samo poslužila kao izlika za povlačenje iz kabineta Angele Merkel te da stvarni razlog leži u neslaganju s budućom kancelarkom. Nadalje se procjenjuje da će Stoiber kao bavarski premijer i zastupnik u donjem domu parlamenta Bundesratu promovirati politiku usmjerenu protiv smjera Angele Merkel.

Predsjedništvo CDU-a je Stoiberovo povlačenje okarakteriziralo kao udarac za Angelu Merkel koja će ubuduće imati velikih problema u koordinaciji rada vlade i demokršćanske Unije CDU/CSU.

Novi krug koalicijskih pregovora između demokršćana i socijaldemokrata trebao bi biti održan u četvrtak. Upitno je hoće li ovom krugu pregovora nazočiti i Stoiber s obzirom na to da je za isti dan najavljena njegova audijencija kod Pape Benedikta XVI. u Rimu.

(Hina) xnkre ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙