FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Scheffer: Hrvatska mora ustrajati na putu za NATO

BRUXELLES, 17. studenog 2005. (Hina) - Glavni tajnik NATO-a Jaap deHoop Scheffer pozvao je u četvrtak Hrvatsku da ustraje u svojojambiciji pridruživanja Sjevernoatlantskom savezu, koji donosisigurnost i stabilnost u regiji.
BRUXELLES, 17. studenog 2005. (Hina) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u četvrtak Hrvatsku da ustraje u svojoj ambiciji pridruživanja Sjevernoatlantskom savezu, koji donosi sigurnost i stabilnost u regiji.

"Za Hrvatsku je vrlo važno da ustraje na svojoj ambiciji pridruživanja Savezu jer za to postoji nekoliko općih političkih argumenata, koji vrijede za cijelu regiju, kako za Hrvatsku tako i za ostale. Hrvatska je prešla dugi put prema članstvu u NATO-u, nastavite dalje tim putem i na njegovu kraju bit će odluka o članstvu", rekao je Scheffer u razgovoru sa skupinom novinara iz zemalja jugoistočne Europe.

Na izravan upit, mogu li Hrvatska, Makedonija i Albanija, koje sudjeluju u NATO-ovu Akcijskom planu za članstvo (MAP), očekivati poziv za pridruženja na summitu Saveza 2008. godine, Scheffer je odgovorio: "ništa ne prejudiciram, ništa ne isključujem.

U razgovoru organiziranom u povodu skorog obilježavanja desete obljentice Daytonskog sporazuma, Scheffer je podsjetio na problem odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Hrvatska dobro napreduje, ali moram podsjetiti da postoji problem generala Gotovine, koji također treba biti u Haagu", rekao je.

Upitan prihvaća li NATO ocjenu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da Hrvatska sada u potpunosti surađuje s ICTY-em, Scheffer je rekao: "Tko sam ja da sumnjam u ocjene glavne haške tužiteljice, ali vi znate da i EU pažljivo nadzire što se događa i da i EU na taj proces ne gleda bezuvjetno. Hrvatska sudjeluje u MAP-u i kada spominjem Gotovinu to je zato jer ga ne možemo izostaviti kada se spominju Karadžić i Mladić".

On je rekao da "vrata NATO-a ostaju otvorena za cijelu regiju" te da je sljedeća 2006. godina od "kritične važnosti" za cijelo područje."

Govoreći o desetogodišnjici Daytona, Scheffer je ocijenio da postoje naznake približavanja svih strana u BiH oko potrebe ustavne reforme.

Scheffer je upozorio sve strane na Kosovu, koje uskoro očekuje razgovore o konačnom statusu, da će NATO-o oštro odgovoriti na bilo kakav pokušaj nasilja kao političkog sredstava. "Pomisli li bilo tko da se nasilje može koristiti u političke svrhe, KFOR će biti tamo i odlučno će reagirati za što je prema sadašnjoj vojnoj snazi sposoban".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙