FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO osigurao gotovo sve potrebe vojnike za širenje misije u Afganistanu

BRUXELLES, 27. listopada 2005. (Hina/Reuters) - NATO je osiguraogotovo sve potrebne vojnike da iduće godine proširi svoju misiju najužni Afganistan i uvjeren je da će biti riješen spor oko zapovjedanjau od SAD-a predvođenoj koaliciji u Afganistanu, rekao je dužnosnikNATO-a u četvrtak.
BRUXELLES, 27. listopada 2005. (Hina/Reuters) - NATO je osigurao gotovo sve potrebne vojnike da iduće godine proširi svoju misiju na južni Afganistan i uvjeren je da će biti riješen spor oko zapovjedanja u od SAD-a predvođenoj koaliciji u Afganistanu, rekao je dužnosnik NATO-a u četvrtak.

"Imamo oko 85 posto od potrebnih 6000 vojnika", rekao je dužnosnik NATO-a glede plana da se mirovna misija ISAF-a poveća s 9000 na 15000 vojnika početkom 2006. godine. ISAF je trenutačno nazočan na sjeveru i zapadu Afganistana i u prijestolnici Kabulu.

Širenje misije zahtjevat će bolju koordinaciju između snaga NATO-a i snaga predvođenih SAD-a u borbi protiv talibanskih gerilaca na jugu. Širenje misije također se vidi i kao korak prema preuzimanju svih stranih misija u Afganistanu od strane NATO-a, što je perspektiva koju podupire i SAD.

Francuska, Njemačka i druge zemlje prošle su godine odbacile američki prijedlog spajanja ISAF-a s američkom Operacijom trajna sloboda (OEF), inzistirajući na tome da mirovna misija i pogibeljnije operacije OEF-a na suzbijanju pobune ostanu razdvojeni.

Međutim, rekao je dužnosnik NATO-a pod uvjetom da ostane neimenovan, postoje znakovi približavanja kompromisu po kojem bi NATO preuzeo opće zapovijedanje operacijama dok bi suzbijanje pobune uglavnom ostalo u rukama OEF-a. Konačni dogovor mogao bi biti postignut do kraja godine, možda na sastanku ministara obrane članica NATO-a u prosincu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙