FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački predsjednik službeno predložio Merkel za kancelarku

BERLIN, 21. studenog 2005. (Hina) - Njemački predsjednik Horst Koehlerslužbeno je, kako je u ponedjeljak priopćio predsjednički ured,njemačkom parlamentu Bundestagu predložio Angelu Merkel za dužnostkancelarke čime su, s obzirom da kancelara mora predložitipredsjednik, stvoreni uvjeti propisani njemačkim ustavom zaizglasavanje novog čelnika njemačke vlade.
BERLIN, 21. studenog 2005. (Hina) - Njemački predsjednik Horst Koehler službeno je, kako je u ponedjeljak priopćio predsjednički ured, njemačkom parlamentu Bundestagu predložio Angelu Merkel za dužnost kancelarke čime su, s obzirom da kancelara mora predložiti predsjednik, stvoreni uvjeti propisani njemačkim ustavom za izglasavanje novog čelnika njemačke vlade.

Prijedlog je dostavljen predsjedniku Bundestaga Norbertu Lammertu (Kršćansko demokratska unija CDU) koji će predsjedati sutrašnjom sjednicom Bundestaga, posvećenoj biranju nove kancelarke i proglašenju nove vlade.

Zastupnički klubovi stranaka vladine koalicije, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), u ponedjeljak su izvršili posljednje pripreme pred sutrašnje glasovanje u Bundestagu. Očekuje se da će Angela Merkel (CDU) već u prvom krugu biti uvjerljivom većinom glasova izabrana za kancelarku. Zastupnički klubovi Unije CDU/CSU i SPD-a raspolažu s 448 od 614 mjesta koliko ih broji Bundestag.

Glavni tajnik SPD-a Hubertus Heil izrazio je optimizam glede sutrašnjeg glasovanja.

"Unutar SPD-a vlada jedinstvo što se tiče izbora kancelara, a vjerujem da je tako i u redovima Unije CDU/CSU", zaključio je Heil.

"Angela Merkel će požnjeti dobar rezultat", zaključio je novi glavni tajnik CDU-a Roland Pofalla.

Angela Merkel bi nakon sutrašnjeg izglasavanja i proglašenja vlade trebala useliti u kancelarov ured. Dosadašnji kancelar Gerhard Schroeder pozvao je u ponedjeljak poslijepodne Merkel kako bi je upoznao s prostorima kancelarskog ureda.

Nova kancelarka bi već u srijedu trebala otputovati u svoj prvi službeni posjet Bruxellesu i potom Parizu, gdje će se sastati s predsjednikom Jacquesom Chiracom, a za četvrtak je planiran susret s britanskim premijerom Tonnyjem Blairom u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙