FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO: Hrvatska predstavila 4. godišnji ciklus MAP-a

BRUXELLES, 25. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo,predvođeno nacionalnim koordinatorom za NATO Pjerom Šimunovićem ipomoćnikom ministra obrane Igorom Pokazom, predstavilo je u utorak usjedištu NATO-a u Bruxellesu četvrti Godišnji nacionalni program2005.-2006. Akcijskog plana za članstvo u Savezu.
BRUXELLES, 25. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno nacionalnim koordinatorom za NATO Pjerom Šimunovićem i pomoćnikom ministra obrane Igorom Pokazom, predstavilo je u utorak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu četvrti Godišnji nacionalni program 2005.-2006. Akcijskog plana za članstvo u Savezu.

Prema riječima Pjera Šimunovića, zamjenici šefova misija zemalja članica NATO-a, koji čine Pojačani politički odbor, pohvalno su se izrazili o svim aspektima četvrtog godišnjeg ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP) te čestitali na nedavno otvorenim pristupnim pregovorima sa EU-om.

MAP je NATO-ov program namijenjen pripremama zemalja aspirantica za ulazak u članstvo.

Najviše interesa kod zemalja članica iskazano je kod političkih, obrambeno-vojnih pitanja, sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama NATO-a, financijskih aspekta te pitanja odnosa s javnošću.

Hrvatska je u dokumentu najavila da će, u pogledu političkih kriterija, glavni napori biti usredotočeni na dovršetak procesa povratka izbjeglica i povrata njihove imovine, reformu pravosuđa, suzbijanje korupcije te poboljšanje pravnog okvira ljudskih prava i zaštite manjina te nastavak provedbe Akcijskog plana za rješavanje jedinog preostalog slučaja u suradnji s Haškim sudom, slučaja generala Ante Gotovine.

U pogledu obrambenih i vojnih pitanja Hrvatska je završila Strategijski pregled obrane, kojim su postavljeni temelji daljnjeg razvoja obrambenog sustava, kompatibilnog s NATO-om. U predstojećem ciklusu MAP-a, planira se izrada Dugoročnog plana razvoja, u kojem će se utvrditi nova struktura Oružanih snaga te konkretni projekti u pogledu modernizacije i opremanja s ciljem postupnog dostizanja potrebnih sposobnosti do 2015. godine.

Što se tiče financijskih aspekata, preporuka NATO-a je da se za obranu ne izdvaja manje od dva posto BDP-a, iako dobar dio članica izdvaja manje od toga. Hrvatska u predstojećem ciklusu MAP-a mogla bi za obranu izdvojiti između 1,7 i 1,8 posto ili nešto više, o čemu još nije donesena odluka. Prema strukturi troškova 66 posto troškova trebalo bi ići na zaposlene, a 34 posto za materijalne troškove, posebice za opremanje, modernizaciju i održavanje opreme.

U pogledu sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnim misijama NATO-a, Hrvatska će utrostručiti broj svojih vojnika u Afganistanu s 50 na 150 ljudi, što je već odobrio Hrvatski sabor. Hrvatska će također u misiji u Afganistanu nastaviti s civilnim angažmanom s jednim diplomatom i trojicom policijskih savjetnika.

Posebna pozornost u predstojećem ciklusu bit će posvećena odnosima s javnošću kako bi se hrvatska javnost upoznala s ulogom NATO-a i od njih dobila potporu za ulazak Hrvatske u Savez.

Što se tiče budućeg širenja, u NATO-u postoje planovi, koji još nisu službeno utvrđeni, da se 2006. godine održi summit posvećen konsolidaciji Saveza, a 2008. trebao bi biti summit proširenja s kojeg bi bile upućene pozivnice za članstvo. Hrvatska očekuje da će tada dobiti poziv za punopravno članstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙