FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Novi ministar vanjskih poslova Steinmeier preuzeo dužnost

BERLIN, 23. studenog 2005. (Hina) - Novi ministar vanjskih poslovaSavezne Republike Njemačke, Franz Walter Steinmeier,(Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) preuzeo je u srijedu tudužnost od svoga prethodnika Joschke Josefa Fischera (Zeleni).
BERLIN, 23. studenog 2005. (Hina) - Novi ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Franz Walter Steinmeier, (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) preuzeo je u srijedu tu dužnost od svoga prethodnika Joschke Josefa Fischera (Zeleni).

"Dragi Joschka, čast mi je ovu dužnost preuzeti od tebe", rekao je Steinmeier prilikom primopredaje dužnosti u zgradi ministarstva vanjskih poslova u Berlinu. On je tom prilikom najavio da će ministarstvo voditi "u duhu svog prethodnika" tijekom čijeg je mandata "porastao ugled Njemačke u svijetu".

Steinmeier je najavio da će jedno od težišta njegova rada biti jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"SAD su prirodni saveznik Njemačke i Europske unije", izjavio je Steinmeier te najavio da će još tijekom godine posjetiti Washington.

Novi ministar vanjskih poslova najavio je da će kultura biti sastavni dio njemačke vanjske politike.

"Njemačka vanjska politika je za vrijeme Joschke Fischera dobila nove dimenzije", izjavio je Steinmeier te je zaključio da se taj proces odvijao "hrabro, ali s osjećajem za mjeru".

Fischer se zahvalio svom nasljedniku te izjavio da sedam godina provedenih na dužnosti ministra vanjskih poslova spadaju u "najuzbudljivije u njegovom životu" aludirajući time na svoju burnu prošlost. Joschka Fischer je između ostalog sudjelovao i uličnim borbama tijekom studentskih protesta krajem šesdesetih i početkom sedamdesetih.

Životopis Franka Waltera Steinmeiera umnogome se razlikuje od one njegova prethodnika. Rođen 1956. u građanskoj obitelj u zapadnonjemačkom Detmoldu, Steinemeier je ubrzo nakon završetka studija prava ušao u političke krugove oko bivšeg kancelara Gerharda Schroedera, koji je tada obnašao dužnost premijera savezne pokrajine Donja Saska.

Odmah po dolasku na mjesto kancelara, Schroeder u Berlin dovodi i Steinmeiera, koji ubrzo postaje šef kabineta. Najkasnije od tog trenutka Steinmeier slovi kao jedan od najmoćnijih i najutjecajnijih njemačkih političara, koji je umnogome kreirao vanjsku politiku kancelara Schroedera koju su obilježili pragmatična načela.

Steinmeieru se tako pripisuje politika približavanja Kini koju je Schroeder, u korist njemačkog gospodarstva, tijekom svog mandata posjetio šest puta. Steinmeier se zbog toga često nalazio na udaru kritika socijaldemokratskog koalicijskog partnera Zelenih i organizacija za zaštitu ljudskih prava, koje mu predbacuju beskompromisnu politiku promicanja interesa gospodarstva.

Steinmeier slovi kao izuzetan menadžer u konfliktnim situacijama te je zbog te sposobnosti stekao povjerenje i kod političkih protivnika. Novi njemački ministar je oženjen i otac jedne kćeri.

Steinmeier je u srijedu zajedno s kancelarkom Angelom Merkel otputovao u posjet Bruxelessu i Parizu a u četvrtak i petak slijede službeni posjeti Den Haagu, Rimu i Madridu. Sljedećeg tjedna je planiran zajednički posjet Merkel i Steinmeiera Poljskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙