FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vladajuća njemačka koalicija postigla dogovor o povećanju PDV-a

BERLIN, 3. studenog 2005. (Hina/dpa) - Nova njemačka kancelarka,čelnica Kršćanske demokratske unije (CDU) Angela Merkel i njezinipartneri u velikoj koaliciji socijaldemokrati (SPD) na čelu skancelarom na odlasku Gerhardom Schroederom postigli su dogovor opovećanju PDV-a, objavili su njemački izvori.
BERLIN, 3. studenog 2005. (Hina/dpa) - Nova njemačka kancelarka, čelnica Kršćanske demokratske unije (CDU) Angela Merkel i njezini partneri u velikoj koaliciji socijaldemokrati (SPD) na čelu s kancelarom na odlasku Gerhardom Schroederom postigli su dogovor o povećanju PDV-a, objavili su njemački izvori.

Stopa PDV-a će porasti na 18 u odnosu na dosadašnjih 16 posto, što je sastavni dio koalicijskog sporazuma dvije velike političke stranke. Merkel je zagovarala povećanje PDV-a već tijekom predizborne kampanje.

Schroederov SPD bio je protiv tog prijedloga ali se on pokazao nužnim s obzirom na prognoze da bi proračunski deficit sljedeće godine mogao dosegnuti 43 milijarde eura.

Veliku je koaliciju tijekom vikenda uzdrmala ostavka čelnika SPD-a Franza Muenteferinga te povlačenje iz sastava nove vlade bavarskog premijera i kandidata za dužnost ministra gospodarstva Edmunda Stoibera.

Usprkos tim potresima, nova kancelarka i SPD tvrde da je nastavljen proces formiranja velike koalicije te da će pregovori biti dovršeni do 14. studenog.

U nastojanjima da normaliziraju pregovore, dvije su najveće njemačke stranke u međuvremenu najavile i planove o smanjenju korporativnog poreza na dobit, piše londonski The Financial Times.

Najavljeno je da bi opsežna reforma sustava oporezivanja kompanija trebala biti pokrenuta najkasnije 2008., a u okviru tih promjena korporativni porez na dobit trebao bi biti smanjen za nekoliko postotnih bodova u odnosu na važeću stopu od 25 posto.

"Jasno je da će 1. siječnja 2008. zasigurno biti pokrenuta široka reforma korporativnog poreza", izjavio je za Financial Times Deutschland porezni stručnjak Merkeličinog CDU-a Michael Meister.

Poslovni su čelnici izrazili zadovoljstvo zbog najavljene reforme, dodajući da bi trebala biti pokrenuta i prije 2008.

Najavljuje se i da će vlada velike koalicije poticati korporativna ulaganja ublažavanjem poreznih propisa o amortizaciji strojeva i odobriti porezne olakšice za domaćinstva koja će za gradnju unajmiti obrtnike.

Političari su upozorili da bi do 2007. trebalo uštedjeti dodatnih osam do 10 milijardi eura kako bi se financijski pokrile te mjere koje bi trebale potaknuti slabi rast njemačkog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙